Борислав Сандов за ареста на Десислава Иванчева
97000
Борислав Сандов за ареста на Десислава Иванчева
  • Борислав Сандов за ареста на Десислава Иванчева
Маскирани с качулки полицаи арестуваха зрелищно кметицата на „Младост” в центъра на София. По първоначална информация причината е съмнение за корупционни практики. Десислава Иванчева бе окована в белезници в средата на булеварда часове наред.
 
От Спецпрокуратурата потвърдиха информацията за проведената акция, но отказаха да съобщят имената на задържаните по случая.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОКАЗНИЯ АРЕСТ
 
Зрелищен арест на кмет в центъра на София

ЗРЕЛИЩЕН АРЕСТ на кмет в центъра на София. НА ЖИВО предава Dessislava Georgieva. ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК: https://bit.ly/2ETIcyW

Публикувахте от Новините на NOVA в 17 април 2018 г.

Арестът е извършен на бул. "Васил Левски" пред Министерство на спорта. По непотвърдена информация тя била хваната с крупна сума пари в размер от 70 000 евро.

Това била само първата вноска от поискани от кметицата 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж.

Арестуваха зрелищно кметицата на столичния район Младост Десислава Иванчева в центъра на София
БГНЕС


NOVA публикува и снимки от зрители, на които се вижда как разследващите намират пари в кашон и броят банкнотите.

арест Десислава Иванчева Младост
nova.bg

арест Десислава Иванчева Младост
nova.bg

арест Десислава Иванчева Младост
nova.bg

Десислава Иванчева отново се разграничи от Столична община

Иванчева поискала от полицията да се обадят на адвокат Върбан Върбанов и да го извикат на мястото на ареста:

"Ако бъде повдигнато обвинение, тогава ще разберем всъщност в какво обвиняват Иванчева и за какво става дума. В момента може да е всичко. Дали е правилно да я задържат? Този въпрос трябва да бъде зададен на тези, които осъществяват задържането. Аз като адвокат, естествено, бих искал тя да не е задържана, ако съм неин защитник", каза Върбанов и обясни, че до момента полицията не го допуска до Иванчева: "Провеждат се процесуално-следствени действия. Зададох въпроса какви, казаха, че като отида, ще науча. В момента дори следователката, която ми се обади, не ми вдига телефона".

Минути преди ареста Десислава Иванчева разговаряла с адвокат на „Зелените“ във връзка с подготвяна пресконференция срещу презасторяването на града. Това каза за Дарик един от лидерите на "Зелените" Борислав Сандов. Той допълни, че заедно с Иванчева в колата е била и заместник-кметът на района Биляна Петрова.

Пиарът на район "Младост" Петър Кърджилов написа във Фейсбук, че в сградата на общината са влезли служители на антикорупционния орган, като работещите в сградата не се допускали да излизат. По думите му арестът на Иванчева е типично активно мероприятие.

Първата информация за зрелищния ѝ арест дойде от снимка, пусната във Фейсбук, на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.
 
 

Кметицата на "Младост", която е протеже на Г. Кадиев, е хваната с подкуп преди минути.

Публикувахте от Антон Тодоров в 17 април 2018 г.
Грозен сблъсък между кмета на "Младост" и строители (ВИДЕО)

"За мен днешното показно действие, което се извършва от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и от полицията, има една единствена цел - да сплаши хората, които се борят за предотвратяване застрояването на зелените площи и градинките в междублоковите пространства. Това беше и темата, която трябваше да представим утре на пресконференция с г-жа Иванчева и г-жа Петрова. За мен това е чисто действие, като "бухалка" от страна на КОНПИ. В момента те са затворили сградата на район "Младост" и вземат лични карти от гражданите, които са там, което също е недопустимо и извън правомощията на КОНПИ", каза Сандов.
 
Въпреки ареста пресконференцията срещу презастрояването на Столичната община ще се състои, допълни Борислав Сандов.

Бившият червен депутат и председател на партия "Нормална държава" Георги Кадиев пък се разграничи от скандалната кметица на „Младост“.

„Десислава Иванчева никога не е била мое “протеже”. Издигнаха я протестиращите от "Младост", без каквато и да е намеса от наша страна. 100% от концепция, логистика, финансиране и поне 80% от изпълнение на кампанията бяха от "Нормална държава". Направихме го с вярата, че помагаме на гражданското общество”, написа на страницата си във Фейсбук Георги Кадиев.

Арестуваха зрелищно кметицата на столичния район Младост Десислава Иванчева в центъра на София
БГНЕС


Кметът на София Йорданка Фъндъкова каза, че е получавала сигнали за забавени преписки на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева, но не и сигнали за корупция. Фъндъкова напомни, че районните кметове се избират мажоритарно и в този смисъл работата между тях и кмета на София е най-вече координационна. Тя допълни, че няма допълнителна информация и е научила за задържането на Иванчева от медиите.

Председателят на Столичния общински съвет – Елен Герджиков, каза пред Дарик, че е имал проблеми в комуникацията с районния кмет Десислава Иванчева. Тя бавела преписки, за което са постъпвали сигнали в общината, и е отказвала да присъства на комисии или да даде обяснение за действията си. Той добави, че обвиненията от прокуратурата са много сериозни, но той не може да ги коментира.
 
Неведнъж съм казвал, че ние имаме затруднения при работата с района, свързани и със забавяне на преписки, и с трудна комуникация, но що се отнася до тези обвинения - те са изключително сериозни и би трябвало да се коментират, след като бъдат официално обявени от властите“, заяви Герджиков.
 
Г-жа Иванчева беше неведнъж канена и тя отказваше да идва. А в моето приемно време са идвали граждани и фирми с преписки, които са им били отказвани да бъдат придвижени, без да бъде давано обяснение. Просто им се казва, че преписката им няма да бъде придвижена, техният въпрос няма да придвижен, инвестиционното им намерение няма да бъде разгледано, на което аз не е имало друг начин да отговоря, освен да поискам обяснение от Десислава Иванчева, но в нито един от случаите аз не съм получил адекватно обяснение. Това аз наричам меко казано затруднена комуникация. Ние просто нямаме комуникация с нея“, посочи още председателят на Столичния общински съвет.

Десислава Иванчева
БГНЕС

Полицията няма право да държи окована в белезници в центъра на столицата часове наред Иванчева, заяви пред Дарик адвокат Марин Марковски.

Марковски за ареста на кмета на „Младост“: Нямат право да я държат така на улицата

Утре прокуратурата ще даде подробности по случая. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че разследването се извършва съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев отказа да коментира случая с мотива, че ще бъде попречено на разследването.

Иванчева беше избрана за кмет на "Младост" в края на 2016 г., когато изненадващо победи на балотаж кандидатката на ГЕРБ Мария Илиева.

Видео: Новините на NOVA/Facebook