Състоянието на 11-годишното дете, пострадало от мълния и настанено в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Медика" в Русе, постепенно се подобрява. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение в крайдунавския град. 

От там обясниха, че "продължава борбата с посттравматичните увреди на вътрешните органи". Момчето бе изведено вчера от медикаментозния сън и екстубирано. 

Мълния падна преди два дни на изкуствено игрище спортен комплекс "Дунав" и порази две 11-годишни деца, които са част от школата на футболния клуб Дунав. Едното момче почина по-късно в болница - въпреки усилията на лекарите да го спасят, а другото е в тежко състояние. От футболния клуб "Дунав" изразиха своите съболезнования и обясниха, че ако е имало индикация за буря, тренировката е щяла да бъде прекратена. Концесионерът на спортната база д-р Симеон Симеонов коментира, че на стадиона има гръмоотводи, които функционират, преминали са през съответните замервания. 

По случая бе организирана и съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе в спортния комплекс "Дунав". Целта е да се установи състоянието на мълниезащитната система на базата. 

Инцидентът се разследва от Окръжната прокуратура в Русе. Следствените действия са насочени към изясняване на всички обстоятелства, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на мълниеносните защитни системи, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица.
Мартин Пенев/БТА