Първи коментар на треньора на футболен клуб „Дунав” – Динко Демерджиев, след трагичния инцидент с двете деца, ударени от мълния в Русе. По думите му не е имало индикации, че е възможно да се случи подобна трагедия, съобщи NOVA.

Припомняме, че едното дете почина, а другото е в медикаментозна кома.

„Голям шок беше за всички. На базата тренираха 4 възрастови групи. Ако сме смятали, че има предпоставки за буря, нямаше да оставим децата на терена. Треньорите сме инструктирани, когато ни окачват опасни природни явления и отлагаме тренировки”, заяви той.

„В шок сме. Нелеп инцидент с фатален край за едно от децата. Дай Боже другото да се оправи. Оказах първа помощ заедно с един колега. Направихме всичко възможно. Родители се притекоха също на помощ”, допълни през сълзи треньорът.  

„Целият град е в траур, на всички ни е тежко. Имаме уверение от концесионера, че има гръмоотводи. Ние не сме компетентни и органите трябва да проверят тази информация. Снощи до 00.00 ч. сме били с криминалисти”, обясни председателя на футболния клуб Деян Димов.
 

На стадион "Дунав" в Русе, където две деца бяха ударени от мълния, е имало два гръмоотвода. Това заяви концесионерът д-р Симеон Симеонов, който стопанисва терена. 

Д-р Симеонов посочи, че на стадиона е правен ремонт преди по-малко от 3 години. По думите му са спазен всички изисквания за безопасност, като един от гръмоотводите е пуснат в експлоатация през 2020 г. 

"Сега във връзка с реновирането на хотелската част, на която и предстои издаването на Акт 16, също има изграден и поставен гръмоотвод. Т.е. до тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона. Това е направено така, че всичко е зазимено и обезопасено", разказа д-р Симеон Симеонов.