Експерти от Българския червен кръст дадоха ценни съвети за това как най-адекватно да реагираме при гръмотевична буря и с какво можем да помогнем при създала се ситуация. Трима мъже починаха вчера, след като бяха ударени от мълния при разразилата се мощна буря с градушка в София. При тежкия инцидент пострада и още един човек, който бе настанен в болница "Пирогов". Той е със сериозни изгаряния, но вече е без опасност за живота.

„Мълниите са природен феномен, който е познат от хилядолетия и представляват електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност. Могат да достигнат над милион волта напрежение и са с унищожителна сила. Попадайки върху човек или в негова близост, пораженията могат да бъдат катастрофални, както се случи и вчера“, това заяви директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.

Как да предвидим и как да се предпазим от такива природни бедствия

► Първото и най-важно нещо, което трябва да знаем, е, че съвременните средства за информация дават много точна представа и прогноза къде, кога и как биха могли да се случат такива явления, посочват експертите. 

"Затова съветвам всички да следят прогнозите. И ако има такива опасност, както беше и вчера - с предупреждение за жълт код, да избягваме по време на този период да бъдем навън или ако се случи така, че да бъдем навън, да направим всичко възможно, за да се приютим в сграда или да останем в колата, ако сме там", посочи Нешев. 

enlightenedОсновната опасност по време на буря е да се стои отвън

"Най-опасно е открити площи, самотни дървета или гора", уточни директорът на Планинската служба.

► Много важно е да се знае, че след отминаване на бурята е добре да се остане на закрито поне още 30 минути, защото една гръмотевица може да се движи до 10 км в хоризонтална посока. 

"Така че дори и да е отминала бурята, има опасност пак да бъдем засегнати от нея", допълни той. 

► Специалистите са категорични, че по време на такава мощна буря трябва да се отървем от всичко електронно и метално около нас би привличало.

enlightenedАко сме на открито, е добре да застанем ниско долу, клекнали и свити надолу към земята, но в никакъв случай ръцете да не опират земята! 

"Могат да се държат глезените или да обхванат коленете. Другият вариант е да бъдат запушени ушите с отворена уста, тъй като звуковата вълна е много силна и може да причини допълнителни увреди", каза още Емил Нешев.

Как да окажем първа помощ, ако около нас има пострадал от мълния

Основната причина за смърт при попадане на мълния е директният удар, посочи щатен лекар и планински спасител в Планинска служба д-р Едмонд Йорданов.

„При директен удар от мълния шансът за оцеляване е минимален, тъй като пораженията са големи върху човешкия организъм. Но това е по-рядко да се случи, по-скоро попаденията са от т.нар. пръскащи удари, когато например сме застанали до голямо дърво, мълнята поразява дървото и преминава към човек“, каза д-р Йорданов.

Най-сериозното нещо, което би предизвикало смърт, е спирането на сърдечната дейност и засягането на дихателния център, посочи лекарят. 

Мълниите поразяват по три начина - електрически заряд, ударната вълна, която би могра да предизвика травми, и третото е звуковата вълна. Има поражения и от изгаряния. 

"При възникване на подобно бедствие се оказва първа помощ на тези, които нямат жизнени показатели. Ако има пострадал, който е неадекватен или в безсъзнание, но има пулс и дишане, то той ще се оправи. Вероятността за настъпване на летален изход е при тези, които нямат пулс и дишане. Затова първа помощ първо на тях. Това става със сърдечен масаж и обдишване. Ако успеем да възстановим сърдечната честота и усетим, че има пулс,трябва да продължим с обдишването до възстановяване на спонтанното дишане, което може да стане от 30 минути до втория час", каза д-р Едмонд Йорданов.