Почина едно от децата, поразени от мълния в Русе. Това съобщиха от Университетската болница „Канев“.

Детето е докарано в болницата в състояние на клинична смърт, без сърдечна и дихателна дейност. В продължение на час екипите са го реанимирали. Лекарите са направили всичко по силите си, но без успех.

Второто дете, поразено от мълния в Русе, е в тежко състояние, информираха УМБАЛ „Медика“ в града.

То също е прието в лечебното заведение в състояние на клинична смърт и без сърдечна дейност. Дежурният реанимационен екип го е реанимирал и е възстановил основните му жизнени показатели. Момчето е интубирано и е в медикаментозна кома. Извършват се консултации, за да се установи дали има допълнителни увреждания по вътрешните органи, обясниха от болницата. "За момента това дете е с възстановено сърчице. Трудно мога да се ангажирам с прогноза за шансовете му да оцелее. При мълния обикновено няма външни белези и изгаряния, увреждания се получават по вътрешните органи", добави дежурният лекар.

По-рано тази вечер мълния падна на стадион „Дунав“ в Русе и порази две деца на 11 години. Сигналът е подаден около 19:20 ч. тази вечер.

стадион Русе
БТА



На място са изпратени екипи на полицията и на Спешна помощ. На стадиона е имало деца, които тренират.

Едното е транспортирано в УМБАЛ „Медика“, а другото - в Университетската болница „Канев“. В "Медика" е дошло още едно дете, което обаче е било встрани и не е пострадало, но е било много уплашено. То вече е напуснало болницата.

Припомняме ви, че за днес в Русе е в сила жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури.

 

Мартин Пенев/БТА