Прокуратурата започва разследване по повод настъпилата смърт на 11-годишно момче, поразено от мълния на футболно игрище в Русе, съобщиха от обвинението.

Ще се установява дали е извършено престъпление. Следствените действия са насочени към изясняване на всички обстоятелства, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на мълниеносните защитни системи, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица.

След тежкия инцидент в Русе: Проверяват състоянието на мълниезащитната система на стадион „Дунав“

Разследването се провежда от екип от следователи от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура. На мястото на произшествието е извършен първоначален и повторен оглед.

Предстои да бъдат изискани документи, разпитани свидетели и да бъдат назначени съответните технически и медицински експертизи. Припомняме, че съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе ще бъде извършена в спортен комплекс „Дунав“, съобщиха от Общината.

Представители на компетентния орган (РДНСК), на концесионера, общински и външни експерти ще проследят за наличието, поддръжката и функционирането на инсталации за мълниезащита на мястото, където снощи при трагичен инцидент почина дете, а друго е в тежко състояние в болница.

БТА

Те бяха поразени от мълния на едно от тренировъчните игрища на комплекса на 30 август. Общината ще окаже психологическа подкрепа на роднините и близките на двете деца, както и на съотборниците им от ФК „Дунав“. С тях започва да работи лицензиран кризисен психолог, осигурен със съдействието на Държавната агенция за закрила на детето, каквото е изискването на закона.

Към настоящия момент по информация на завеждащия интензивното отделение на УМБАЛ „Медика“ състоянието на второто пострадало дете остава тежко. То е поставено на апаратна вентилация и е в медикаментозна кома.