Общината ще окаже психологическа подкрепа на роднините и близките на двете деца, както и на съотборниците им
Съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе ще бъде извършена в спортен комплекс „Дунав“, съобщиха от Общината.

Представители на компетентния орган (РДНСК), на концесионера, общински и външни експерти ще проследят за наличието, поддръжката и функционирането на инсталации за мълниезащита на мястото, където снощи при трагичен инцидент почина дете, а друго е в тежко състояние в болница.

През сълзи треньорът на децата, ударени от мълния: В шок сме, направихме всичко възможно (ВИДЕО)

Те бяха поразени от мълния на едно от тренировъчните игрища на комплекса. С договор от 2018 г., сключен при предишното управление на Община Русе, спортният комплекс е отдаден за стопанисване на концесионер.

Тъй като той представлява строеж от трета категория, съгласно нормативната уредба за изправността и безопасността му следи РДНСК. Информация за задълженията на етажните собствености ще бъде спусната от местната администрация и до домоуправителите на територията на общината.

Правилата за защита от мълнии са уредени в наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, приета през 2010 г. Държавата обаче не е създала структура, която да я прилага.

Задължението по спазването е поверено изцяло на собствениците и ползвателите на сгради, в случая на концесионера на спортното съоръжение. Те са натоварени с отговорността за поддържането на мълниезащитните уредби.

Почина едно от децата, които бяха ударени от мълния в Русе

Общината ще окаже психологическа подкрепа на роднините и близките на двете деца, както и на съотборниците им от ФК „Дунав“. С тях започва да работи лицензиран кризисен психолог, осигурен със съдействието на Държавната агенция за закрила на детето, каквото е изискването на закона.

Към настоящия момент по информация на завеждащия интензивното отделение на УМБАЛ „Медика“ състоянието на второто пострадало дете остава тежко. То е поставено на апаратна вентилация и е в медикаментозна кома.