Стадион „Дунав” в Русе остава затворен, след като мълния покоси две 11-годишни деца на футболния терен. В четвъртък от прокуратурата влязоха на втори оглед. ДНСК също  извършва огледи, за да се установи дали съоръжението е имало мълниезащита. Въпреки оказаната първа помощ и борбата на лекарите, едното момче почина. Неговият съотборник е с опасност за живота.

Габриела Върбанова е студент в медицинска специалност. Тя оказала първа помощ при реанимацията на двете пострадали деца, посочва NOVA.

„Когато пристигнах близо до сградата на спортния комплекс, видях как родителите бягаха хаотично и че има суматоха. Усетих, че нещо се е случило. Оставих бебето си на друга майка, с която бяхме заедно. Затичах се към терените и срещнах съпруга ми, който каза, че децата са две. Докато стигнем до тях си мислех с кое от двете деца да започна. Когато пристигнах, прецених, че над Венци има доста хора, които му помагат и правят изкуствено дишане. Над Стилиян – другото момченце, беше само един от треньорите, на който отидох да помогна. Устните на детето бяха посинели, докато правех изкуствено дишане”, разказа през сълзи Габриела Върбанова.

По думите ѝ, след като Стилиян възстановил дишането си, тя се прехвърлила към Венци, който също започнал да диша.

В същия момент дошла и жена, която се представила за лекар от Спешна помощ. "Започнахме двете да реанимираме. Молех се линейките да дойдат по-бързо. Когато дойдоха, едната сестра започна с мен да прави сърдечен масаж, но спря. След това извади дефибрилатор, но незнайно защо го прибра. Детето не беше интубирано. Смути ме това, че нямаше тези кардио-пулмонални мероприятия, които трябваше да се изпълнят, не бяха направени. Не беше подаден кислород на детето, не се обдишваше. Беше хванато за крайниците, сложено на носилка и вкарано в линейка. Сякаш всичко спря", разказа още Върбанова. 
nova.bg