/ БГНЕС
„София Прайд“ тази година под надслов „Различни хора, равни права“
97717
„София Прайд“ тази година под надслов „Различни хора, равни права“
  • „София Прайд“ тази година под надслов „Различни хора, равни права“
Едно от най-оспорваните и дискутирани събития у нас - "София Прайд", тази година ще се проведе под надслов "Различни хора, равни права". Според организаторите парадът е възможност за хората с различна сексуална ориентация да комуникират с обществото по теми, които засягат ЛГБТИ общността.

София прайд организира „Бягане за равенство“
 
"Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) в България са невидими за закона и това поражда правен вакуум, в който попадат нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората. Наред с липсата на правна защита и признаване на редица техни права, страхът от отхвърляне и срамът от другостта все още съществуват и принуждават много ЛГБТИ хора да живеят двоен живот, като прикриват идентичността и личния си живот от семейство, колеги и приятели. Мисията на "София Прайд" е ЛГБТИ хората да водят достоен живот и да изразяват себе си открито, наравно с всички останали", посочват участници в парада и негови поддръжници.
 
За първи път тази година календарът от съпътстващи събития на "София Прайд" – тематични изложби, представления, филмов фестивал, спортни събития и дискусионни форуми – продължи месец. Всички те бяха с вход свободен и имаха за цел да предоставят пространства за споделяне, опознаване и приемане, чрез които да се изгради подкрепяща и стимулираща социална среда за всеки.

Светият Синод за „София прайд 2018”: Ако поиска, човек може да се освободи от греха
 
Традиционно мероприятието ще се проведе пред Паметника на Съветската армия и ще започне в 16 часа. Входовете ще бъдат откъм бул. „Цар Освободител“, а самото шествие ще започне в 19 часа. Лилия Драгоева, координатор на организационния комитет на прайда, казва, че на него са добре дошли всички: "За да се забавляваме, но и да кажем, че любовта ще надделее!“.
 
СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред. Заради предвидените шествия в столицата ще има промени в организация на движението. При необходимост, по направленията на придвижване на шествията, поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по пътното платно. От СДВР призовават случайно преминаващи граждани в района на провежданите прояви, да проявят толерантност и да спазват стриктно указанията на униформените. Ще бъдат изградени буферни зони и няма да бъдат допускани хора, носещи забранени предмети или в нетрезво състояние.

Традиционни семейства от цялата страна излизат на поход
 
Междувременно в няколко областни града ще се проведе първият по рода си за България национален Поход за Семейството“. Шествия в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и София ще подкрепят традиционното семейство от мъж и жена.
 
През май Българската православна църква се обяви срещу гей парада, определяйки го като демонстрация на греха. В становище, прието единодушно от Светия Синод в пълен състав, църквата посочи, че „истински свободният човек, ако поиска, може да се освободи от греха с помощта на Бога”. Преди година в свое обръщение българският патриарх Неофит определи демонстрацията като опит да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество и като повод за гордост и пример за подражание.

Стотици хиляди от целия свят се веселиха на гей парада в Тел Авив (СНИМКИ)