/ Thinkstock/Getty Images
София прайд организира Бягане за равенство
97446
София прайд организира Бягане за равенство
  • София прайд организира Бягане за равенство
Двойки, предимно еднополови, тичаха в столичния парк „Заимов“ в подкрепа на болните от СПИН. В бягането се включи и Малина Едрева, председател на комисията по образование и култура в Столичната община.
 
Събитието се организира от София прайд и е съфинансирано от Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта на Столичната община. Участниците във всяка двойка бяха завързани един за друг с лента през ръцете, в името на екипната работа. Събитието беше наречено „Бягане за равенство“, но провокира разнообразни емоции сред разхождащите се в парка и в социалните мрежи.
 
Писателят и драматург Александър Урумов приема хората с различна сексуална ориентация, но не одобрява публичните й прояви, а още по-малко, това да ги подкрепя обществена институция като Столичната община.
 
Събитието има за цел да информира хората за СПИН и ХИВ, тъй като това е тема, по която малко се говори, смята Лилия Драгоева от фондация Билитис, един от организаторите на събитието. По думите й то е финансирано от Столичната община с 2660 лв.

Проявата е кандидатствала по обичайния ред за одобрение на проекти, посочи Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование и култура в Столичната община, която също тича за равенство.
 
Бягането за равенство предизвика различни емоции в хората, избрали парка „Заимов“ за съботната си разходка.