гей парад тел авив
гей парад тел авив / БГНЕС
Около 250 хиляди души участваха в 20-ия "Гей прайд" парад в израелския град, съобщиха организаторите, цитирани от ДПА и Асошиейтед прес. Участниците дефилираха по улиците на крайбрежния град с флагове с цветовете на дъгата, плакати и балони, а стотици полицаи ги охраняваха (ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПАРАДА).

Нета - израелската певица, която спечели конкурса "Евровизия", също присъства на парада.

гей парад тел авив
БГНЕС


Шествието съвпада с празненствата по случай 70 години от създаването на еврейската държава, които предизвикаха напрежение и бурни сблъсъци между израелски войници и палестинци.
 
Тел Авив се смята за град на търпимост и конгломерат на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални в иначе негостоприемен регион, затова се е превърнал във водещо място за посещение от гей туристи.
 
Мъже, пременени само с бяло бельо, розови заешки ушички и черни папийонки се изляха по улиците на Тел Авив редом с други, облечени с дамски дрехи, и още много "различни" под звуците на силна транс музика.

гей парад тел авив
БГНЕС

Германката Корнелия Ланге каза, че Тел Авив е "бликащ от енергия град, който приема всичко, свързано с гейове, лесбийки и транссексуални и е съчетание от град на брега и добро настроение".
 
Израел се наложи като една от най-гостоприемните туристически дестинации през последните години в рязък контраст с останалата част от Близкия изток, където няма търпимост към гей културата. В много мюсюлмански държави хомосексуалните връзки се наказват със смъртно наказание или затвор.

Около 250 хиляди души участваха в 20-ия "Гей прайд" парад в израелския град
БГНЕС

В Израел хомосексуалните служат в армията без да крият ориентацията си, в парламента също има депутати хомосексуалисти, а много хора на изкуството също са открито хомосексуални.
 
Хомосексуални палестинци често се местят в Израел, където се чувстват по-сигурни.
БТА