/ ThinkStock/Getty Images
Директорът на Фонда за лечение на деца д-р Мариета Райкова упражнявала натиск върху родители да прекратяват заявления за лечението на техните деца. За това са сигнализирали семейства на болни деца пред Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет на фонда. Пред Дарик Георгиева разказа, че на последното заседание на съвета тази сряда е направен опит без обяснение да се прекратят заявленията за лечение на три деца. Според родителите това се случвало само при трудни за лечение диагнози, за да не се руши имиджът на директора на фонда.

От обществения съвет на Фонда за лечение на деца защитиха уволнената директорка

Тази седмица, по време на заседание на Обществения съвет на фонда, Георгиева се поинтересувала защо се прекратяват заявления на деца без обяснение. Адекватен отговор от страна на директора на фонда не получила. „Тя отговори, че не я интересува, не е питала родителите, не е нейна работа. Аз казах, че ме интересува. Нейният въпрос беше „Защо”. Вследствие на размяната на остри реплики и настоятелността от моя страна тя оттегли прекратяването за едното дете”, каза Георгиева.
 
Фондът за деца отказа да плати за операция на сиамските близнаци от Сливен

Не така обаче се случило със заявлението на друго дете. Сигналът Георгиева получила от неговата майка. „Вчера се обърна към мен с обяснението, че върху нея е упражнен натиск от страна на директора да си прекрати заявлението, тъй като нейният случай е от трудните и тежките и родителят в случая има съмнения, че искането за прекратяване на заявлението е с оглед да се търси повишаване имиджа и положителната статистика на директора, а не да се търси начин да се разреши въпросът. Това е моето притеснение. Родителите са притеснени, когато се притискат да прекратяват заявленията. Трудните случаи трябва да се решават и ние всички трябва да пазим имиджа на Фонда, защото той е институция, която наистина се грижи отговорно за децата и не може един директор да си позволява с цел по твърдение на родителите някаква лична статистика на успеваемост да издевателства по този начин над тях”,  каза тя.

Отново конфликт между Фонда за лечение на деца и родители

Едно от обясненията за прекратяване на заявление за лечение на дете било, че липсва изследване посредством ядрено магнитен резонанс.  Осъществяването на подобно обаче изисквало изчакване от порядъка на няколко седмици. Затова Георгиева е категорична, че не би трябвало да се прекратява заявление с подобен аргумент.