Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването / БГНЕС, архив
Досегашният директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева не заслужава да бъде уволнена заради нарушението, което е извършила, смятат членове на обществения съвет на Фонда. Пред Дарик Пенка Георгиева от съвета заяви, че Троева е уволнена, защото е изпратила 5-месечно бебе за чернодробна трансплантация в чужбина по препоръка на специалисти.

Разкриха мотива за уволнението на шефката на Фонда за лечение на деца

Документацията на детето, която представила в здравното министерство обаче не била пълна. Вместо да се коригира въпросната административна грешка, се взима решение за уволнението на директора, твърди Георгиева.

Оказало се, че мнението на гастроентеролозите не съвпада с мнението на националния консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов, който е заявил, че операцията може да бъде извършена и в България.

Според Пенка Георгиева от обществения съвет нарушението, извършено от д-р Тинка Троева, не е за уволнение, тъй като тя е искала да направи добро. Бебето е изпратено за лечение в чужбина след становищата на двама гастроентеролози.

"Общественият съвет, лекарите винаги са били против да се ходи в чужбина, те казват тук трябва да се лекува. Но тук бяха категорични и казаха, че това дете не може тука. То е кърмаче на 5 месеца, а тогава когато и кандидатства, беше и на 4. Положението му е много сериозно и то трябва да замине за чужбина." обясни Георгиева. Тя добави още, че Тинка Троева не е взела еднолично решение.

"Тя е представила папката за формуляр Е2. Детето не е регистрирано в Изпълнителната агенция по трансплантации, което е задължително. Тя е пропуснала този документ. Майката е донор в случая, но въпреки всичко папката трябва да е попълнена, за да може да е законно. Но това не е повод за уволнение. Това е административна грешка", каза още тя.

Уволняват директорката на Фонда за лечение на деца

Към настоящия момент въпросната грешка е изчистена и детето е вече трансплантирано. От здравното министерство твърдят, че в становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е бил категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

"Той твърди, че може да се направи в България тази трансплантация, никой не отрича че може. Обаче нямат опит, кърмаче на 4 месеца.", поясни Пенка Георгиева.

Към момента Фондът се оглавява от д-р Мариета Райкова, бивш ръководител на болница „Св. Иван Рилски” и бивш директор на Столичната здравноосигурителна каса.