По време на председателството ще се проведат 300 срещи в България, 1500 срещи и заседания на най-високо експертно ниво в Брюксел и Страсбург. Очакват се 25 000 гости да посетят България за тези 6 месеца. Това каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред NOVA.

Европредседателството започва: Какво очаква България през идните шест месеца?
 
„За мен е важно да няма терористични атаки, проблеми със сигурността и други извънредни проблеми, които да преобърнат дебата на общоевропейско ниво. Това, което можехме да предвидим, това, което трябваше като минимум да сме подготвени, ние сме го направили”, добави тя.
 
„Ние трябва да се възползваме от индиректните ползи от председателството на ЕС. Трябва да покажем, че сме надежден балансьор”, подчерта Павлова.

Теменужки, вечнозелени храсти и японски вишни посрещат евроделегатите в София
 
„Това ще даде една уникална възможност и шанс да променим имиджа на България, усещането за България, разбирането за това какво е България”, изтъкна тя.
 
Единственият период, и то период от два дни, в който ще има ограничен достъп до центъра, това ще е само на 17 май, когато ще се проведе срещата на върха”, обясни Павлова.

Храним на три места гостите за европредседателството
nova.bg