Пълна забрана за каруците в София. Такава крайна мярка обсъждат в Столичния общински съвет преди началото на българското европредседателство, съобщи NOVA. Предвиждат се и по-строги санкции за нарушителите.

В момента животинската тяга е често срещано явление в крайните квартали. Николай и конят му Васил всеки ден събират десетки килограми пластмаса срещу скромните 20-30 лева.

Във всеки столичен район има регистрирани по 10-15 каруци. Общо в града те са над 400. Голяма част от каруците по улиците обаче не са част от тази статистика, тъй като не са регистрирани.

Ако предложените промени в наредбите станат факт, санкциите ще скочат драстично. Освен конфискуване на самата каруца, каквото повеляват правилата сега, ще се отнема и конят.

Санкциите ще влязат в сила, ако наредбата и свързаните с нея промени в Закона за движение по пътищата бъдат приети до края на тази година. От общината изчисляват, че събирането на рециклируеми отпадъци ощетява местния бюджет с над 10 милиона лева годишно.

Вносителите на забраната за каруци уточняват, че атракциите с каляските и файтоните ще са позволени с предварително разрешение и уточнен маршрут.
nova.bg