/ БГНЕС
В навечерието на новата година България се готви да поеме за първи път в историята си председателството на Съвета на Европейския съюз. Като ръководител на Съвета страната ще има възможност да изиграе важна представителна и посредническа роля, както и да се опита да привлече вниманието към въпроси, които смята за важни, посочва БНТ.
 
България ще посрещне 2018-та в центъра на европейското внимание. Поемайки европредседателството, за половин година страната ще се превърне в лице на една от основните институции на Съюза и в двигател на важни политически дискусии.

Теменужки, вечнозелени храсти и японски вишни посрещат евроделегатите в София
 
В Съвета на Европейския съюз националните министри на всички 28 държави членки заседават по въпроси в различни области. Съветът има законодателни правомощия, голяма част от които споделя с Европейския парламент. Освен това, той координира политиките на държавите, сключва международни споразумения и определя външната политика на ЕС според насоките на Европейския съвет, който е отделен орган.
 
Храним на три места гостите за европредседателството

Председателството на Съвета на ЕС се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца, като се образуват т.нар. "тройки" от последователни водачи. България образува такава заедно с Естония и Австрия.

Като ръководител тя ще организира и управлява заседанията на Съвета и ще го представлява в отношенията му с Европейската комисия и Европейския парламент.

Бистришките баби посрещат евроделегатите (СНИМКА)
 
Близо 300 събития у нас са записани в календара на българското председателство, а до неговия край страната вероятно ще посрещне 25 000 гости и делегати. Сградата домакин е Националния дворец на културата в София, който претърпя основен ремонт.

300 събития ще има в календара на европредседателството
 
Влизайки в лидерска позиция, България получава възможност да постави на преден план за преговори теми и инициативи от национален интерес. От друга страна обаче, тя трябва да действа като честен и безпристрастен посредник. Като приоритети на председателството страната определи бъдещето на Съюза, сигурност и стабилност, цифрова икономика и наблегна особено на развитието и свързаността на Западните Балкани.

Очакваме 25 000 гости в страната покрай председателството на Съвета на Европа
 
„Ние тук трябва да целим не само силна политическа декларация и заявка за следващите стъпки в перспективата, без фалшиви очаквания, и в същия момент обаче да вземем решение по конкретните неща, свързани със свързаността, проекти, инфраструктура и т.н.“, заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.
 
„Дебатът за бъдещето на Европа и бъдещия бюджет, включително Дъблинското споразумение, когато говорим за сигурност, миграция и стабилност. Това са трите най-важни направления, по които ще трябва неминуемо да работим, защото сега е моментът“, допълни Павлова.

Заради европредседателството: Искат пълна забрана за каруци в София (ВИДЕО)
 
С официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ председателството ще бъде открито на 11 януари.

За негово мото България избра националния си девиз "Съединението прави силата".
БНТ