Ресорният министър по председателството Лиляла Павлова
Ресорният министър по председателството Лиляла Павлова / БГНЕС
На територията на три места ще могат да опитат основно от българската кухня делегатите по време на предстоящото през първата половина на 2018 г. у нас председателство на Съвета на ЕС.

Очакваме 25 000 гости в страната покрай председателството на Съвета на Европа

Това стана ясно, след като броени дни преди старта на БГ председателството на ЕС НСО и Българската агенция по храните (БАБХ) се впуснаха в проверки в кухните на ресторантите и хотелите, които ще се грижат за изхранването на очакваната цяла армия от високопоставени гости.

Проверките бяха навръх Коледа, потвърдиха от институции, отговарящи за инспекциите и организацията на председателството. Оттам уточниха, че акциите не са еднократни и ще продължат по време на шестте месеца, в които столицата ще е домакин на 300 официални събития с 22 000 гости.
 
300 събития ще има в календара на европредседателството

По време на инспекциите се проверяват сградния фонд, оборудването, храните, документите за произхода им, срока им на годност, а също цялостното хигиенно състояние на обектите и здравните книжки на работниците.

Към момента е определено гостите на председателството да се хранят на три места - в ресторанта на НДК и в резиденция „Бояна“, където има още два обекта. Две или три вечери ще бъдат организирани в зала „Джон Атанасов“ в „София тех парк“. За запознаването им с българската кулинария обаче ще отговарят и кухните на още 22 хотела. Това е бройката на местата, на които ВИП посетителите ще отсядат.

3500 камери ще следят евроделегатите по време на председателството у нас
 
За обгрижването им бе проведен търг за обслужващ хотел за 30 събития. Отделно обаче министърът, отговарящ за организацията на Председателството - Лиляна Павлова, подписа споразумение за взаимодействие с асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА), за още 21 хотела, чиито услуги да могат да бъдат използвани. Те са включени в списък, от който гостите могат да избират.
 
Лиляна Павлова съобщи кои са приоритетите за европредседателството

По време на БГ председателството на ЕС ще има една среща на върха на лидерите на Евросъюза, както и 25 събития на високо ниво. Официалното откриване е на 11 януари, като за него ще дойде шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

В програмата е записано, че на 12 януари у нас ще пристигне и т.нар. Колеж на комисарите.