/ БГНЕС
Лиляна Павлова показа подаръците за гостите на Председателството
Най-вероятно броят на гостите, които ще посетят България за председателството на Съвета на ЕС, ще достигне 25 000 души. Това каза министър Лиляна Павлова на пресконференция днес.
 
Тя уточни, че първоначалните очаквания са били за 20 000 души, впоследствие изчисленията са показали 22 000, но календарът на събитията в България нараства всеки ден и съответно и броят на гостите се увеличава.
 
Официалният език на председателството ще е български

Лиляна Павлова представи днес пред журналисти протоколните подаръци, които Министерството на българското председателство е подготвило за делегатите, които участват в срещите от календара на председателството. Предвидени са около 50 000 подаръка, включително и тези, които ще бъдат изпратени до постоянното ни представителство в Брюксел за участниците в заседанията там.
 
Пакетът включва шалове за дамите и вратовръзки за господата, което е традиционно за всяко председателство. Има два пакета подаръци - единият е за министър-председатели, министри, заместник-министри и ръководители на делегациите, а другият - за всички останали делегати, които ще посещават заседанията не само в България, но и в европейските институции.
 
Борисов: България е готова да застане начело на Съвета на ЕС (ВИДЕО/СНИМКИ)

В дизайна на шаловете и вратовръзките са вплетени мотивите на българската шевица, каквото е и логото на председателството. Ще има и монети. Единият вид е специална емисия на двулевки, която е с логото на българското председателство, а за ВИП гостите ще има специална емисия на сребърна монета със златно покритие, също с логото на председателството.
 
Делегатите ще получат и вече валидираната пощенска марка, която е издадена в лимитирана серия, за да има колекционерска стойност. Тефтери, химикалки, мобилно зарядно за телефони също са включени в пакетите.
 
Ресорното министерство: Да се обединим около европредседателството като обща кауза

Спонсорите предоставят и допълнителни подаръци. Сред тях са пакетчета с лавандула, тъй като страната ни е най-големият износител на билката за Европа, както и розово масло. Всички подаръци ще бъдат в опаковки, брандирани с логото на председателството.