Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни
Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни / МС, пресцентър
Как посрещна Борисов Антонио Таяни
95280
Как посрещна Борисов Антонио Таяни
  • Как посрещна Борисов Антонио Таяни
България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм, а българският народ продължава да вярва в ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни, съобщиха от правителствената информационна служба. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е на работно посещение в България. Това е традиционна визита за всяка страна, която поема ротационно председателството на Съвета на ЕС.
 

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни
МС, пресцентър

„България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм. Ние сме една от държавите, които можахме да направим разлика от това да сме във Вършавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ и да сме в ЕС. Това беше един осъзнат избор и неслучайно българският народ продължава да вярва в ЕС“, заяви премиерът.

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни
МС, пресцентър

„Вие сте представители на волята на всички европейски народи, бидейки в ЕП. Още веднъж с радост и уважение – добре дошли в България. Добре дошли сте да окажете помощ за предстоящите месеци на Българското председателство, защото искаме да помогнем, макар и със скромните си възможности, по основни теми да придвижим ЕС напред“, добави Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни
МС, пресцентър

След заседанието Борисов декларира, че е оптимист за българското председателство и с подкрепата на ЕП е убеден, че ще е полезно за всички.
 
Чуха се много мнения. Декларираха се много политики, но мисля, че във всеки един момент българското председателство може да отговори на предизвикателствата. Оптимист съм и с подкрепата на ЕП съм убеден, че може да е полезно за всички нас председателството на България“, каза премиерът на пресконференция.

По-късно, след среща с президента Румен Радев председателят на Европарламента ще направи и обръщение към българските депутати.
 

БСП даде ултиматум за оставката на Главчев, ГЕРБ застава зад шефа на НС

Посещението на Таяни за малко да бъде помрачено от бойкот на опозицията, която заплаши след скандал с досегашния шеф на парламента Димитър Главчев да не влиза в пленарната зала, докато той не напусне поста си.

Димитър Главчев подаде оставка като председател на НС

В петък миналата седмица Главчев подаде оставка, а неговото място зае Цвета Караянчева от ГЕРБ, която бе зам.-шеф на НС.