Димитър Главчев
Димитър Главчев / БГНЕС
Димитър Главчев
95237
Димитър Главчев
  • Димитър Главчев
Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание. Това обяви той от парламентарната трибуна в декларация от името на група.

БСП даде ултиматум за оставката на Главчев, ГЕРБ застава зад шефа на НС

Димитър Главчев
БГНЕС

„Току що внесох в деловодството на Народното събрание своята оставка, така че тя трябва само да се съобщи в зала и няма смисъл за гласуване“, бяха първите думи на Главчев.
 
„С това смятам, че ние от ГЕРБ демонстрираме различен, двоен аршин може да го наречете вие, когато има някакъв проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други. Още веднъж казвам, че няма да обяснявам какво съм направил, тъй като мисля, че съм постъпил абсолютно в рамките на правилника за организацията дейността на Народното събрание“, допълни той.

Оставката на Главчев предизвика бурни коментари в парламента
 
„Смятайте, че това е морален акт, както е всяка една оставка и по този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство, тъй като виждате какви усилия се полагат - правителството работи добре, обстановката е добра. Така че аз, като досегашен пръв сред равни, трябва да дам пример за възстановяване на парламентаризма в Народното събрание. Благодаря на всички, с които работихме - и тези, които ме подкрепят, и тези, които не“, завърши Димитър Главчев.

Димитър Главчев
БГНЕС

Той обясни, че за решението му не е имало никакъв натиск от лидера на партията и премиер. Борисов, по думите на Главчев, му казал сам да решава, след като са говорили около час.
 
Главчев поясни, че обмисля дали да не напусне изобщо НС, тъй като не може да бъде в една зала с БСП, но е категоричен, че не е нарушавал правилника на парламента.

парламент
БГНЕС

БСП внесе подписката, с която иска отстраняването на Главчев

По-рано днес ситуацията беше обсъдена на Председателски съвет с участието на премиера Бойко Борисов.

„Винаги съм твърдял, че държавата ни е по-важна от всичко
и стабилността в нея“. Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отговори в кулоарите на парламента дали ще има изпреварваща оставка на председателя на НС Димитър Главчев, преди тя да бъде гласувана в залата.
 
„С колегите доста поговорихме, ясно е, че това е добре обмислен план за действие на опозицията“, подчерта премиерът.

Димитър Главчев
БГНЕС

Скандал в парламента: Главчев изгони Корнелия Нинова
 
До цялата ситуация се стигна, след като Главчев отстрани от заседание лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата от левицата Антон Кутев. На свой ред социалистите внесоха подписка с искане за предсрочно освобождаване от поста на председателя на парламента и обявиха, че няма да участват в заседания, докато това не стане факт.

Вчера от ПГ на "БСП за България" внесоха 88 подписа за предсрочното му освобождаване от поста и обявиха, че няма да влизат в пленарна зала до оставката на Главчев.