Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
"БСП за България" внесе 88 подписа за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Димитър Главчев, съобщиха от парламентарната група.
Подписката за оставка на Главчев е подкрепена и от депутати от ДПС.

Според парламентарния правилник председателят на НС може да бъде предсрочно освободен по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Предложението за оставка трябва да бъде поставено на гласуване на първото заседание след внасянето му, т.е. утре, като ще бъде дадено право на Главчев да бъде изслушан. Предложението ще бъде прието, ако за него гласуват повече от половината от присъстващите народни представители.

Сутрешен скандал в парламента: Главчев изгони Корнелия Нинова

Вчера председателят на Народното събрание отне думата на председателя на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова и я отстрани от заседанието заради оскърбяване на Народното събрание и членовете на Министерския съвет. Това е второто искане за оставка на Димитър Главчев, което БСП внася в парламента.

В четвъртък парламентът успя да събере кворум заседанието си от трети опит. В зала се регистрираха точно 121 народни представители, колкото са необходими, за да започнат депутатите работа. В зала не влязоха депутатите от левицата.

Соцлидерът Корнелия Нинова каза пред журналисти след заседание на ПГ на „БСП за България“, че депутатите от БСП няма да влязат в зала. Заместник-председателят на парламентарната група на столетницата обясни, няма как да влязат, докато Димитър Главчев е председател.

Главчев готов да преразгледа наказанието на Корнелия Нинова

Междувременно след като заседанието на НС започна, Димитър Главчев промени наказанието на депутата на БСП Антон Кутев от отстраняване от две заседания на отстраняване от едно заседание. Главчев наказа Кутев вчера.

БСП пита: Кои са депутатите наркотрафиканти и купували гласове?

„След преглеждане на експресната стенограма на заседанието на 15 ноември променям дисциплинарната мярка, наложена на народния представител Антон Кутев от отстраняване от две заседания на отстраняване от едно заседание“, посочи Димитър Главчев. Вчера Главчев наказа с отстраняване от едно заседание лидерът на БСП Корнелия Нинова и с отстраняване от две заседания Антон Кутев.

Народно събрание
БГНЕС

Съкращаването на наказанието ми е самоинициатива на председателя на Народното събрание Димитър Главчев, каза от своя страна Кутев. "Смятам, че двете наказания - моето и на Корнелия Нинова, бяха безсмислени“, заяви той. „Не можеш да изгониш лидера на опозицията от зала и то за това, че говори неща, които са абсолютно очевидни. Това, което трябваше да се направи в този момент, е да си подаде оставката“, допълни народният представител от опозицията.
 
БСП търси подкрепа за вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

Вчера заседанието на парламента започна със скандал. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изгони от пленарната зала лидерът на БСП Корнелия Нинова. Лидерът на левицата прочете декларация от парламентарната трибуна и цитира премиера Бойко Борисов, че народните представители били безделници. Този израз вбеси председателят на парламента и той отстрани от заседанието Нинова.

Корнелия Нинова НС
БГНЕС, архив

Тя отказа да напусне, а цялата парламентарна група на БСП се събра пред трибуната. В крайна сметка Главчев прекрати заседанието и свика извънреден председателски съвет. В отговор председателката на столетницата обяви, че действията на Главчев са цензура върху опозицията.
БТА, Фокус