Соцлидерът Корнелия Нинова
Соцлидерът Корнелия Нинова / БГНЕС, архив
Другата седмица БСП започва разговори с ДПС и "Воля" за внасяне на вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова.
 
Решихме на заседание на парламентарната група да излъчим един екип и да помолим колегите от ДПС и "Воля" да направят същото и другата седмица да започнем официално разговорите по темата на вота и кога да го внесем, каза Корнелия Нинова. Нашето предложение ще бъде темата да е корупция, това не ни ограничава в кои сфери да говорим за корупция, може да е в здравеопазване, образование, регионално развитие, навсякъде имаме поводи за това, посочи тя. Чакаме те да си излъчат своите екипи, ние сме готови с нашия и другата седмица сядаме на разговори, добави Нинова.
 
Конгресът възложи на ПГ на БСП да внесе вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

На въпрос откъде ще съберат необходимите 121 гласа, за да бъде вотът успешен, лидерът на БСП обясни, че вотът не е само математика, вотът е политика, разговор за проблемите, за решенията, които ще се вземат.
 
На нас ни е ясно кой колко гласове има, но смятаме, че тази тема вече е изключително болезнена с тези 10 млрд. лева, които се крадат в държавата, коментира тя. Нинова отбеляза, че на Консултативния съвет за национална сигурност при президента от една от службите са запознали участниците в заседанието със статистика за 15 милиарда лева, които се крадат в България годишно. Заради тази корупция не могат да се развиват нито образование, нито здравеопазване, нито пенсионна система, коментира лидерът на БСП. Тя отбеляза, че затова започват оттук разговора за вот на недоверие и то на фона на т.нар. от управляващите антикорупционно законодателство.
 
Цветанов: БСП не може да е алтернатива на ГЕРБ

По думите й предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС не може да е оправдание за тази корупция, която се вихри в държавата. Не може шест месеца да мълчим, за това, което се случва всеки ден, включително и с министъра на здравеопазването, коментира Нинова. Според нея успех ще бъде, ако има дебат не само в пленарна зала, а стане обществен разговор и извън парламента. Искаме да започне веднъж завинаги борбата с корупцията и то както трябва, а не с политическа имитация да се прикрива корупцията, коментира тя.
БТА