/ БГНЕС
БСП напусна пленарното заседание, започва подписка за оставката на Главчев
Димитър Главчев изгони от пленарната зала Корнелия Нинова
95202
Димитър Главчев изгони от пленарната зала Корнелия Нинова
  • Димитър Главчев изгони от пленарната зала Корнелия Нинова
Със скандал започна заседанието на парламента. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изгони от пленарната зала лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 
Главчев готов да преразгледа наказанието на Корнелия Нинова

Лидерът на левицата прочете декларация от парламентарната трибуна и цитира премиера Бойко Борисов, че народните представители са безделници. Този израз вбеси председателят на парламента и той отстрани от заседанието Нинова.
 

БГНЕС

 

Борисов: В парламента има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове

Тя обаче отказа да напусне пленарната зала, а цялата парламентарна група на БСП се събра пред трибуната. В крайна сметка Главчев прекрати заседанието и свика извънреден председателски съвет.
 
БСП пита: Кои са депутатите наркотрафиканти и купували гласове?

В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че действията на Главчев са цензура върху опозицията. 

"Няма да ме спрат по този начин, каквото и да правят ще продължавам да им казвам истината в очите. Тези хора рушат държавността, правовия ред, съсипват институцията, която ще я има много години след нас. Дано по-достойни хора да влязат тук, за да бъде България нормална", заяви тя.

БСП настоява за оставките на Валентин Радев и Валери Симеонов

Междувременно Димитър Главчев отстрани за две заседания и друг депутат на червените - Антон Кутев, защото, по думите му, е поискал оставката на председателя на 44-то НС. От левицата започват подписка за оставката на председателя на парламента.

От своя страна депутатът от БСП бе категоричен, че Димитър Главчев не може да остане председател на Народното събрание, защото видимо не си сдържа нервите. Според него това най-високата длъжност в държавата и не може да се заема от човек, който не може да си сдържа нервите и практически не дава равнопоставеност на политическите сили.

БГНЕС

БСП търси подкрепа за вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

Заради скандала парламентарната група на БСП напуснаха Народното събрание.

След възстановяване на заседанието обаче парламентът отново спря работа заради липса на кворум. След първата почивка депутатите започнаха с разглеждането на предложения от БСП законопроект с промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

От левицата не бяха в зала да представят законопроекта. Стигна се до гласуване, при което законопроектът беше приет. Хамид Хамид от ДПС обаче поиска прегласуване и поименна проверка преди това. Проверката показа липса на кворум. Поради това председателят на Народното събрание Димитър Главчев даде нова 30-минутна почивка.

На края по предложение на Делян Добрев от ГЕРБ парламентът удължи пленарния си ден до 16.00 ч.