/ БГНЕС
Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание. До това се стигна, след като той отстрани от заседание лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата от левицата Антон Кутев. На свой ред социалистите внесоха подписка с искане за предсрочно освобождаване от поста на председателя на парламента и обявиха, че няма да участват в заседания, докато това не стане факт. Днес Главчев сам подаде оставка, неговото място зае досегашният зам.-председател на НС Цвета Караянчева.

Цялата ситуация предизвика бурни реакции и коментари в парламента.

Димитър Главчев
БГНЕС

Димитър Главчев подаде оставка като председател на НС

Цвета Караянчева е новият председател на Народното събрание
 
Днешното решение на Димитър Главчев беше неизбежно и правилно“. Това заяви в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ решението на Главчев е и горчив урок за цялата политическа класа, и най-вече за управляващото мнозинство.
 
Урок за това, че е нормално в правовата държава да има управляващи и опозиция, че е нормално да бъдем на различно мнение, защото представляваме различни групи от българското общество, че е нормално да има свобода на словото и взаимно уважение на различните позиции“, коментира Нинова.
 
Краят на председателството на Димитър Главчев е и възможност за ново начало, смята Нинова. То е тест за политическа зрялост, дали сме готови да поставим ново начало на парламентаризма, дали сме готови да възстановим конституционни принципи - че върховният орган на управление е парламентът и изпълнителната власт се излъчва от този парламент и се контролира от този парламент“, каза Нинова и изрази надежда управляващи и опозиция да прекратят досегашния стил на работа на парламента.

Корнелия Нинова
БГНЕС

Нинова: Краят на председателството на Главчев е възможност за ново начало
 
Цветан Цветанов призова да няма спекулации с оставката на председателя на парламента, защото Димитър Главчев го е направил, за да възстанови нормалното състояние и работоспособност на НС, така че да бъдат чути гласовете на мнозинството и на опозицията в него.
 
В декларация той увери, че ПГ на ГЕРБ не желае да има дискредитиране на институцията на българския парламент и поиска всеки председател на група да направи така, че тезите да бъдат защитавани аргументирано, без лични нападки.
 
В днешната ситуация няма печеливши, всички сме губещи, обобщи Цветанов като подчерта, че Димитър Главчев е подал оставката си воден от националния интерес.

Цветан Цветанов
БГНЕС

Скандал в парламента: Главчев изгони Корнелия Нинова
 
Ще бъдем винаги с теб, зад теб, защото сложи страната пред всичко друго“, обърна се председателят на групата на депутатите от ГЕРБ към колегата си. „Благодаря и на опозицията, че намери сили да се върне в пленарната зала, да не повтаряме това, което изговорихме през последните месеци“, апелира Цветан Цветанов.
 
„Всички сме свидетели на подготовката на българското председателство, очаква се председателят на ЕП идната седмица да се обърне към НС, не искаме залата да бъде наполовина празна“, обясни още мотивите за оставката на Главчев, председателят на ПГ на ГЕРБ.

БСП започва разговори за вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

Мустафа Карадайъ
БГНЕС

Високо оценяваме личния акт на Димитър Главчев с подаването на оставка. Това заяви в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата по повод на оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев.
 
„Призоваваме следващият председател на Народното събрание да е на нивото на изискванията на институцията председател на Народното събрание в парламентарна република съгласно Конституцията“, каза Мустафа Карадайъ.
 
„Не обсъждаме народния представител Димитър Главчев, обсъждаме институцията председател на Народното събрание“, заяви Карадайъ. По думите му основна грижа на председателя на парламента е да работи за издигане на авторитета на институцията, да работи против омразата, агресията, ксенофобията, разделението и противопоставянето.
 
Председателят на Народното събрание е призван да бъде пръв сред равни, да е носител на морал и ценности, които ни правят неделима част от европейското семейство, заяви Карадайъ. „Цяла демократична Европа работи против омразата, разделението, противопоставянето, заклеймява ксенофобията, национализмите и радикализмите, всичко останало е против Европа, против България, против конституционализма и демокрацията“, каза още той.

Марешки: Темата е оставката на Иво Христов, а не на Димитър Главчев

Веселин Марешки
БГНЕС

Лидерът на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки приветства жеста на Димитър Главчев и призова за още морални актове от всяка парламентарна група.
 
„Искаме да приветстваме това, което направи Главчев, и жеста, който даде“, каза Марешки по повод на оставката на досегашния председател на Народното събрание.
 
„Факт е, че на г-н Главчев, във връзка с напрежението може би, не му издържаха нервите, само че той можеше да излезе да каже едно сухо "Извинявайте" и всичко да прекъсне“, коментира Марешки.
 
На вас харесва ли ви някой ваш колега да ви нарича 80 процента дебили“, обърна се той към депутатите и по-специално към БСП.
 
Марешки обяви, че "Воля" ще напускат пленарната зала, ако Иво Христов е вътре, докато не си подаде оставката. По думите му никой не може да обижда българския народ. Надявам се на правилни жестове от всяка една парламентарна група, надявам се на нови морални жестове, завърши Марешки.

депутати
БГНЕС

Оставката на Главчев е грешка, смята Каракачанов

Оставката на Димитър Главчев е компромис в името на стабилността и спокойствието. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров по повод на оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев.
 
"Нямаме нарушение на правилника, нямаме постъпка, заради която той да си плати. Прави го като компромис в името на стабилност, едно по-добро спокойствие в условията на домакинство", коментира Сидеров.
 
"Дано това да бъде оценено от страна на БСП и да не се превърне в повод за някакви изнудвания. Това би било вече лоша практика и ще доведе до задънена улица", коментира Сидеров. Според него БСП не са готови за предсрочни парламентарни избори, просто играят опозиционна игра.