/ БГНЕС, архив
Европредседателството няма да причини неудобство на столичаните по пътищата. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, дни след като стана ясно, че от 1 януари до края на юни, около НДК нямат да могат да паркират автомобили. Балабанов коментира още, че мерките за сигурност по време на председателството ще бъдат концентрирани върху миграционния процес.

Искат пълна забрана за каруци в София (ВИДЕО)
 
От януари до юни, или през цялата първа половина на следващата година столичани и гостите на София ще имат ограничен достъп с колите си до района на НДК, където ще се провеждат редица срещи и конференции по повод европредседателството.

СДВР получи 60 нови мотоциклета (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Въпреки това обаче заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов смята, че няма да има напрежение сред шофьорите и няма да се затрудни движението и паркирането на едно от най-натоварените централни места в столицата:
 
Много софиянци се страхуват, че по време на европредседателството ще им създаваме неудобства във връзка със спиране на движение, ограничаване на маршрути и т.н. Имайте предвид, че в председателството се предвиждат шест големи събития, в които ще участват високопоставени лидери на ЕС и при такива случаи се взимат по-строги мерки за охрана. Но тя ще бъде с временно ограничаване на движението по някои маршрути, за да се придвижат по-бързо от гледна точка на участие в различни мероприятия и от гледна точка на тяхната сигурност“, каза Балабанов.

Технически гаф беляза речта на Антонио Таяни пред депутатите
 
Балабанов подчерта, че акцент в мерките за сигурност в България през следващите ключови шест месеца ще бъде контролът върху миграционния процес. Заместник-министърът коментира, че всеки ден се правят по 15 опита да се прескочи границата ни с  Турция.
 
Балабанов обаче е категоричен, че страната ни успява да задържи повечето от тях. Той е сигурен, че няма проблем на границата ни с Турция, а твърденията, че у нас бежанците влизат по всякакви незаконни канали, е плод на „псевдо журналисти и анализатори“.