/ netinfo
Днес ще се проведе заседание на коалиционния съвет на управляващите заради трите министерски оставки, подадени след катастрофата край Своге на 25 август, при която живота си изгубиха 17 души. Вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че това дали ще бъдат приети министерските оставки е въпрос на разговори, а окончателното решение ще бъде взето, след като в парламента бъдат внесени оставките.

31 август: Министерски оставки заради трагедията край Своге

На 31 август министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на регионалното развитие Николай Нанков депозираха своите оставки, след като министър-председателят Бойко Борисов ги поиска. Тримата декларираха, че това е акт, с който поемат политическата отговорност.

Валери Симеонов
БГНЕС

Съпредседателят на Обединените патриоти, лидер на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов изрази недоволство, че не е бил уведомен за оставките. Стана ясно, че неговата партия не подкрепя смяна на тримата министри. "Кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка поради криворазбрано поддържане на политически рейтинг", каза Симеонов на 3 септември.
 

Красимир Каракачанов
БГНЕС

Другият вицепремиер, съпредседател на "Обединените патриоти" и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов смята, че министерските оставки са прибързани.

Каракачанов: Оставките на Нанков, Радев и Московски са прибързани

"Лично аз смятам, че техните оставки бяха прибързани. Оттук нататък вече самият Борисов си преценява, тъй като и тримата са от квотата на ГЕРБ. Право на Борисов е да си сменя министрите. Ако той поиска смяна и на тримата, специално ние от ВМРО ще го подкрепим, но аз лично смятам, че не е необходимо и тримата да подават оставки", бяха думите на Каракачанов в русенското село Червена вода.

Волен Сидеров
БГНЕС

Третият съпредседател на Обединените патриоти - лидерът на Атака Волен Сидеров, смята, че министерските оставки трябва да са преценка на премиера. „По оставките нямаме единна позиция. Каракачанов и Симеонов смятат, че и тримата министри не трябва да подават оставки. Аз смятам, че това е преценка на премиера и има повече информация кого да смени. Ние ще му се доверим", заяви лидерът на "Атака" в неделя пред NOVA.

Волен Сидеров за министерските оставки: Премиерът има право да променя екипа си

Цветан Цветанов
БГНЕС

В неделя, ден преди срещата на коалиционните партньори, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че това дали ще бъдат приети министерските оставки е въпрос на разговори. „Дали ще бъдат приети оставките на министрите, е въпрос на разговори. Силата на ГЕРБ е, че в такива моменти може да поема политическа отговорност“, каза той, цитиран от партийния пресцентър.

„Вече окончателното решение ще бъде взето след като в парламента бъдат внесени оставките. Миналата седмица имахме доста конструктивен разговор с коалиционните ни партньори, като очаквам в понеделник да надградим постигнатото. Всички ние трябва да формираме политическите си решения на базата на колективната воля в коалицията“, подчерта Цветанов.
 
Цветанов: Дали ще бъдат приети оставките на министрите е въпрос на разговори

Председателят на ПГ на ГЕРБ бе категоричен, че не медиите са мястото, от което участниците в коалицията трябва да съобщават какви са техните лични очаквания и предпочитания. „Бих се радвал, ако нашите партньори от „Обединени патриоти“ имат единна позиция. Ние винаги сме се съобразявали с техните решения“, отбеляза Цветан Цветанов.

Радев: Подадохме си оставки, а какво ще стане – решава капитанът

От думите му стана ясно, че ако трите министерски поста бъдат овакантени, кандидатите за членове на кабинета ще бъдат посочени от ГЕРБ. Според него бъдещите министри „трябва да са хора с безспорни професионални качества, с професионална тежест и да бъдат ангажирани с изпълнението на управленската програма на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Транспортният бранш настоява Ивайло Московски да запази поста си

През последната седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков получи силна подкрепа както от кметове на ГЕРБ, така и от тези БСП.

Николай Нанков: Няма да оттегля оставката си

Той заяви, че въпреки подкрепата няма да оттегли оставката си.  

Караянчева:​ Ако се гласуват оставките, тримата министри се връщат в парламента

Ако министрите в оставка Радев, Московски и Нанков се разделят с постовете си, те вероятно ще се върнат като депутати в парламента.