/ netinfo
Министерски оставки заради трагедията край Своге
98655
Министерски оставки заради трагедията край Своге
  • Министерски оставки заради трагедията край Своге
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, транспортният министър Ивайло Московски и регионалният министър Николай Нанков депозираха оставките си, след като те бяха поискани от премиера Бойко Борисов по-рано през деня заради катастрофата край Своге в събота. Новината съобщиха на брифинг Радев и Нанков, като обясниха, че Московски отсъства, защото е в болнични.
 
Валентин Радев заяви, че нямат персонална вина, но „очевидно министерствата им не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия.“ Той изтъкна, че МВР е подало седем сигнала за опасния участък, където се преобърна автобусът в събота, но оттам нататък отговорност имат други министерства. 

Борисов поиска три министерски оставки заради трагедията край Своге

Николай Нанков видя пропуск в координацията между министерствата, но и в контрола на движението по пътищата. Вътрешният министър подчерта, че броят на пътните инциденти в България намалява.
 
Без чувство на лична вина за инцидента в Своге, а по линия на политическата отговорност по собствените им думи министрите Радев и Нанков подадоха оставки. Министърът на вътрешните работи изтъкна, че оставките са морален ангажимент и отговорност, който носят като политици в тези три министерства.

Радев Нанков
БГНЕС

 „След като се случи този инцидент, без да имаме персонална вина, но очевидно министерствата не са били в това състояние, че да ни предпазят от такава трагедия”, каза той.   

Тримата министри са имали готовност да се разделят с постовете си още в неделя след срещата в Министерския съвет.

Всичко за трагичната катастрофа край Своге на 25 август четете тук

„Това време ни трябваше, вече пети ден, така се разбрахме и с премиера, да дадем всичко на следствието, на прокуратурата ние, министрите. Днес той ни каза „Стига толкова, това е денят, каквото можахте - помогнахте, дадохте всички материали. Донесете оставките”. И ние дойдохме и ги депозирахме”, обясни Радев.

Николай Нанков и Валентин Радев
БГНЕС

Той подчерта, че броят на пътно-транспортните произшествия намалява.

Пътните произшествия намаляват, твърди Валентин Радев

„Кривата за пътно-транспортните произшествия в България през 2017 и 2018 година е надолу, ние ги намаляваме. Там всичко върви в добра посока. Но се случи това (инцидентът край Своге - бел. ред.). Трудно е сега, когато го казвам, някой да повярва или да е приемливо на фона на тези жертви, но това е истината”, каза той.


По думите му при първото правителство на ГЕРБ жертвите на войната на пътя намаляват от над 1000 човека годишно до 600 загинали. "Сега сме леко нагоре. Питам аз защо от онези години леко се е покачил и сега слиза надолу. Всички назад, които са отговаряли във всичките системи, не говоря само за контрол, а за пътищата, инфраструктурата, водачите, превозните средства, всичко това ще бъде прегледано. Предполагам, че това ще бъде работа и на прокуратурата, за да установят кои са виновните", каза Радев. 

Всички новини около министерските оставки можете да четете тук

Той допусна, че е възможно след назначаването на нови министри, те тримата да се върнат в Народното събрание.
 
„Вероятно ще се върнем в Народното събрание. Чак в такива детайли не сме отивали. Ние сме министри в оставки, докато се намерят нови министри. Това е работа на премиера. Ние продължаваме да си вършим работата. Предполагам, че това е естественият ход”, каза той и допълни: „Нека го обмислим и ще решим с партията какво да направим, по-добре там, да ни питате, да продължаваме и ние да даваме информация. Така аз си мисля”.
 
На въпрос дали отчита някакви грешки по отношение на пътния инцидент в Своге, Радев заяви, че МВР е подало седем сигнала, но друго не може да направи. „До вчера ви казвах, че четири сигнала сме подали от МВР към общините и отговорните органи, но седем сигнала са и то конкретно за този участък или в близост до него. Това може да направи това министерство, другото министерство прави нещо друго, третото – нещо друго”, каза Радев.

Регионалният министър от своя страна съзря пропуск в координацията между министерствата, както и при контрола за спазване правилата за движение по пътищата.

Николай Нанков и Валентин Радев
БГНЕС

„Може би координацията между ведомствата под нашето ръководство не е била на нужното ниво, тъй като не винаги уведомяването на друга институция за дадения проблем е достатъчно. Тъй като ако има ежедневен контрол по спазване на ограниченията за движение по пътищата, включително и на този път, може би няма да се стигне и до този инцидент”, каза той.
 
Няма други депозирани оставки към момента, заяви Николай Нанков.

До момента от кабинета "Борисов 3" си тръгна проф. Николай Петров, който оглавяваше здравното министерство от май до октомври миналата година. Преди няколко месеца оставка подаде и министър Теменужка Петкова заради сделката за ЧЕЗ и познанството ѝ със собственичката на фирмата-купувач - Гинка Върбакова. Впоследствие обаче Петкова остана на поста си. След това Борисов поиска оставката и на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Той я подаде, но майките на деца с увреждания го защитиха и Петков остана на министерския пост.