Валентин Радев
Валентин Радев / БГНЕС
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, чиято оставка премиерът Борисов поиска, а той депозира, на няколко пъти посочи на брифинга в Министерския съвет, че пътните произшествия в страната намаляват. По-рано министър-председателят поиска оставките на Радев, както и на министърът на транспорта Ивайло Московски и на регионалния министър Николай Нанков, а те обявиха, че са ги депозирали. Като мотив за настояването министрите да се оттеглят премиерът посочи катастрофата край Своге в събота, при която живота си изгубиха 17 човека.

Министерски оставки заради трагедията край Своге

Произшествията по пътища през 2017 и 2018 година намаляват. Трудно е сега някой да ни повярва на фона на тези жертви, но това е истината, каза Валентин Радев.

"Кривата за пътно-транспортните произшествия в България през 2017 и 2018 година е надолу, ние ги намаляваме. Там всичко върви в добра посока. Но се случи това (инцидентът край Своге - бел. ред.). Трудно ще го обясним. Единственият начин да го обясним, преди органите да кажат кой е виновен, ние казваме "Ето, ние сме лицата на министерствата, ние подаваме оставки", каза Радев и отново подчерта "Пътно-транспортните произшествия намаляват".
 
По думите му при първото правителство на ГЕРБ жертвите на войната на пътя намалели от над 1000 човека годишно до 600 загинали. "Сега сме леко нагоре. Питам аз защо от онези години леко се е покачил и сега слиза надолу. Всички назад, които са отговаряли във всичките системи, не говоря само за контрол, а за пътищата, инфраструктурата, водачите, превозните средства. Всичко това ще бъде прегледано. Предполагам, че това ще бъде работа и на прокуратурата, за да установят кои са виновните", каза Радев.