/ БГНЕС
Най-големите браншови организации в сферата на транспорта изпратиха писма до министър-председателя Бойко Борисов. В тях те настояват Ивайло Московски да запази поста си на министър на транспорта.

До тук се стигна, след като оставката на министър Московски беше поискана от премиера заедно с тези на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Цветанов: Ако оставките на тримата министри бъдат внесени, ще ги подкрепим

„Като председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт – БАСАТ и от името на всички членове на нашата организация, изразявам дълбоката си загриженост от оставката на Министър Московски.

Тази загриженост е провокирана от смяната на ръководителя на ведомството в момент, в който текат законодателни процеси в Европа със съдбоносни последици за сектора”, казва председателят на БАСАТ Илиян Филипов.

С призив към премиера излязоха и от Съюза на международните превозвачи.

„Заявяваме категоричната си подкрепа към досегашната работа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. В негово лице, транспортният бранш в България срещна пълно разбиране на проблемите в транспорта.

През годините, министър Московски показа изключителен професионализъм, дълбоко познаване на транспортния сектор и пълна всеотдайност при решаването на проблемите на българските превозвачи”,заявява председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

„Показателни са случаите като намесата му по време на блокирането на българо-гръцката граница от гръцките земеделски производители през 2016 г. и 2017 г., когато министър Московски заяви своята пълна солидарност с българските превозвачи и оказа подкрепата си, включително и от парламентарната трибуна.

Съзнаваме, че транспортният сектор е високорисков и за съжаление инцидентите са част от професионалните рискове и отговорности, които всеки от нас поема, след като е приел да работи в тази сфера”, пише още в писмото.

„В тази връзка, считаме, че министър Московски е един от най-подготвените в професионален план управленци, който познава в детайли сектора и разполага с достатъчно знания и опит, за да се справи с проблемите.

Ето защо, Съюзът на международните превозвачи категорично застава зад г-н Московски и изразява подкрепата си за неговото управление като част от общото управление на ръководения от Вас кабинет!”, казва още в писмото си до премиера Борисов председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.