/ БГНЕС
Не може главният прокурор да бъде привикван, категоричен е ръководителят на държавното обвинение
Главният прокурор Иван Гешев е получил SMS от президентството, обясни самият той преди началото на днешното заседание на Пленума на ВСС.

„Не може главният прокурор да бъде привикван със SMS-и от едно лице, вероятно същият Митко, на който вероятно президентът Радев, вероятно казва да смачка проверката на Антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Отговорът ми беше ясен“, посочи главният прокурор пред журналисти, но не пожела да разкрие нито съдържанието на съобщението, нито кога е изпратено то.

Гешев: Има досъдебно производство, свързано с президента

Вчера прокуратурата съобщи, че преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по делото даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България – норма, отнасяща се до имунитета на държавния глава.

Гешев получил и обаждане от Златев, като не поясни конкретно, но твърде вероятно е да визира пред медиите бизнесмена Валентин Златев.

"Аз не се срещам с олигарси. Имах покана, не покана, обаждане имах, мисля, че ... от кой беше, от кабинета, как се казваше... Златев мисля, че беше, иска среща.", разкри обвинител номер едно.

  "Аз с такива хора не се срещам, нямам нужда. Аз се срещам с обикновени хора, това е моята  среда. Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновените хора. Работата на прокуратурата е да решава проблемите на обикновените хора", добави той.

Радев: Атаките срещу мен и семейството ми придобиват уродливи измерения (ВИДЕО)

Във връзка с разследването срещу бизнесмена Васил Божков, срещу когото вече задочно са повдигнати 7 обвинения, и твърдението му, че жена му е арестувана, главният прокурор коментира: „Не съм запознат с подробности в разследването. Не съм наблюдаващ прокурор и не мога да следя делата в реално време“.

Гешев припомни, че той е извън страната, но е обявен за издирване, включително и чрез червена бюлетина на Интерпол.

Васил Божков: Страхувам се да се върна в България

Заради думите на Божков от тази сутрин, че се страхува да се върне у нас, Иван Гешев посочи:

"Олигарсите ли са жертвите или са българските граждани, които живеят бедно? И защо правим реклама на едни хора, за които е ясно какви са? Как така всички станаха жертви?! Как така всички богати хора се страхуват? Толкова страхливи милиардери. Как става така? Защо не се страхуват тези, които нямат какво да ядат, оито живеят в мизерия, че някои хора не си плащат данъците?! Липсват половин милиард лева. Това е достатъчно основание за страх. То си е страшно да имаш да връщаш половин милиард на държавата!", емоционално реагира Гешев.

Главният прокурор: Божков е със 7 обвинения, обявен е за издирване от Интерпол

„Колегите ще направят всичко възможно, за да си приберем г-н Божков. Ще направим всичко възможно, за да не се страхува. Ако трябва, ще му осигурим психологическа помощ в хода на работата“, допълни още главният прокурор.