/ / iStock/Getty Images
Конституционният съд образува дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България, се посочва в съобщение на сайта на съда.

Гешев пита Конституционния съд за имунитета на президента

Докладчик по конституционното дело е съдия Мариана Карагьозова-Финкова, посочват още от КС.

По-рано днес главният прокурор поиска задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията на България, отнасящ се до имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

Според ръководителя на държавното обвинение разкриването на смисъла на тази разпоредба е необходимо, тъй като „нормата е лаконична“ и „не дава еднозначен отговор“ на поставения въпрос.

Според основния закон Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Обвинението срещу тях се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

Пълния текст на искането на главния прокурор до Конституционния съд четете ТУК

Конституционният съд го разглежда в едномесечен срок. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

Двамата не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Според главния прокурор обаче трябва да бъде тълкувано съдържанието и разкрит смисълът на понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, за да се избегне противоречиво прилагане на тази правна уредба, както и настъпването на небглагоприятни за националната правна система последици.

В искането си Гешев настоява още Конституционният съд да каже дали е законосъобразно да бъдат извършвани проверки и образувани наказателни производства срещу президента и вицепрезидента, ако в хода на дейността им след встъпването им длъжност компетентните органи разкрият, че са налице данни за извършено от тях престъпление.