/ БГНЕС
Главният прокурор иска тълкуване на понятията "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията"
Главният прокурор Иван Гешев е изпратил до Конституционния съд (КС) искане за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията на България – норма, отнасяща се до имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

Според ръководителя на държавното обвинение разкриването на смисъла на тази разпоредба е необходимо, тъй като „нормата е лаконична“ и „не дава еднозначен отговор“ на поставения въпрос.

Главният прокурор се срещна с юридическия съветник на Посолството на САЩ в България

Според основния закон Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Обвинението срещу тях се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

Конституционният съд го разглежда в едномесечен срок. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

Двамата не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Пламена Цветанова напусна ВСС, за да стане заместник на главния прокурор

Според главния прокурор обаче трябва да бъде тълкувано съдържанието и разкрит смисълът на понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, за да се избегне противоречиво прилагане на тази правна уредба, както и настъпването на небглагоприятни за националната правна система последици.

Гешев разпореди проверка на разследванията срещу лица с две или повече дела

В искането си Гешев настоява още Конституционният съд да каже дали е законосъобразно да бъдат извършвани проверки и образувани наказателни производства срещу президента и вицепрезидента, ако в хода на дейността им след встъпването им длъжност компетентните органи разкрият, че са налице данни за извършено от тях престъпление.

Пълния текст на искането на главния прокурор до Конституционния съд четете ТУК
Прокуратура на Република България