Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Не искам България да катастрофира от самодоволство, заяви президентът Румен Радев в интервю за bTV.

Държавният глава за пореден път разкритикува управляващите заради „осланянето им на външни класации“ за икономическото развитие на страната ни, а не обръщат поглед към реалните проблеми на хората. „Ние сме изостанали толкова много от другите Източноевропейски държави, с които имахме равен старт“, смята Радев. Според него дори бизнесът се оплаква от несигурната правна среда, като за пример президентът даде Трудовия кодекс, който за последните 11 месеца е променян 10 пъти. 

Румен Радев: България е на световната иновационна карта

Президентът коментира и предложението на правителството за създаване на нова правна фигура – независим прокурор, който да следи за нарушения от страна на главния прокурор. „Ако този нов, независим главен прокурор, наруши закона, кой ще го накаже? Може би, пак главният прокурор“, отбеляза Радев.

Според него страната трябва да положи още повече усилия за борба срещу корупцията. „Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците да живеят само от заплата“, категоричен бе Радев, според когото има три важни инструмента, които можем да използваме, за да постигнем това. Първо – непримиримостта на гражданите, второ – свободата на медиите и трето – силни институции. Ето защо държавният глава препоръча – гражданското общество да осъзнае своята сила и не да моли, а да настоява.

Цацаров подава оставка още днес, Гешев става главен прокурор предсрочно

„Когато разделението на властите се изпразва от съдържание, Народното събрание приема лобистки закони, а правителството харчи на тъмно изкуствено отглеждани излишъци, трябва да преосмислим ролята и мястото на българските институции“, смята държавният глава.

Румен Радев засегна и тема за избора на Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия, но не каза кога ще подпише указа за освобождаването му като главен прокурор, за да може да поеме новият си пост.

Прокурорската колегия с отличие за Цацаров, един от заместниците му подаде оставка

„Утре има Пленум на ВСС, те са на ход“, каза той по повод на предстоящото гласуване на оставката на Цацаров и добави: „Следвам процедурите“.

Държавният глава коментира и думите на премиера Борисов, който в телевизионно интервю заяви, че президентът всъщност е в добри отношения с новоизбраният главен прокурор Иван Гешев, въпреки че не подписа указа за назначаването му от първи път, а брат му – Георги Гешев, дори е шеф на президентската охрана. „Много ясно се аргументирах, нямаше състезателна процедура“, обясни отново Радев.

Прокурорската колегия с отличие за Цацаров, един от заместниците му подаде оставка

„Полковник Георги Гешев има дълги кариера в НСО, много преди Иван Гешев да поеме Специализираната прокуратура“, допълни още той и подчерта, че на този етап братът на Гешев не е част от неговата пряка охрана. По повод посещението на Иван Гешев в президентството преди подписването на указа за неговото назначава, държавният глава обясни, че винаги провежда такива среща и допълни: „Прегръдките е целувките не са част от моя политически репертоар“.

ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор (СНИМКИ)