/ БГНЕС
Днес новият шеф на КПКОНПИ ще води за последно заседанието на Прокурорската колегия на ВСС
Новоизбраният председател на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров ще подаде оставка като главен прокурор още днес, обяви самият той в кулоарите на парламента.

Сотир Цацаров е новият шеф на Антикорупционната комисия (СНИМКИ)

Цацаров подчерта, че няма да чака до 10 януари, когато изтича мандатът му, а ще поиска от Висшия съдебен съвет да го освободи предсрочно, за да може да встъпи в новата си длъжност и  шефът на КПКОНПИ, и новият главен прокурор Иван Гешев. Аргументът му бе, че е „за доброто и на двете институции“.

Така днес на Цацаров ще му предстои да председателства за последно Прокурорската колегия на съвета, а вероятно на утрешното заседание на Пленума оставката му ще бъде подложена на гласуване.

Цацаров предлага да се преразгледа кръгът на проверяваните от КПКОНПИ

Сотир Цацаров обясни още, че е не е необходимо някой от неговите заместници да продължава мандата му, защото от момента, в който оставката му бъде одобрена и бъде подписан указът за освобождаването му от президента, длъжността поема новозбраният главен прокурор Иван Гешев.

Цацаров за първи път коментира и продложението на правителството за създаване на нова правна фигура – независим прокурор, каквито са препоръките на Венецианската комисия.

Патриарх Неофит пожела успешен мандат на Иван Гешев

„Има две страни на въпроса – политическа и юридическа. Политическата е свързана с последния Мониторингов доклад. Преди неговото публикуване правителството и лично премиерът, с писмо до тогавашния председател на ЕК Юнкер, пое излишно три задължения. Две от тях са в Закона за съдебната власт, третото – за въвеждане на механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия“, обясни Цацаров. Според него не може да се каже дали това е най-добрият законопроект, защото решението в крайна сметка е на парламента.

Помолен за коментар на думите на председателя на ВКС Лозан Панов, който нарече премиера и главния прокурор „две батки“, Цацаров отговори: „Ако това, че председател на ВКС ще нарече премиер и главен прокурор „две батки“ и от това ще се почуства по велик, по силен, по-голям мъж и това го прави щастлив – Коледа е, всички трябва да са щастливи“.