Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Има образувано досъдебно производство, свързано с президента Румен Радев, стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев. Ръководителят на държавното обвинения обясни защо е изпратил искане до Конституционния съд за разтълкуване на член. 103 от Конституцията, свързан с имунитета на президента и вицепрезидента.

Близнашки за имунитета на президента: Статусът му трябва да се изясни (ВИДЕО)


„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията“, обясни Гешев пред журналисти.

КС образува дело по искането на Гешев за имунитета на президента

По повод информацията, че президентът Радев го е поканил на среща, коментарът на Гешев бе единствено: „Не съм се срещал с президента“.

Не стана ясно обаче кога точно е образувано въпросното досъдебно производство и по какъв начин е свързано то с държавния глава.

Гешев пита Конституционния съд за имунитета на президента

Днес Иван Гешев влезе с прокурорската си тога в съдебната зала, за да защитава тезата на държавното обвинение по мегаделото „КТБ“. Според него сръбската държава отказва да изпълни международните си ангажименти, свързани с екстрадицията Цветан Василев – основният обвиняем по делото. Във връзка с искането на бившия вече банкер на бъде разпитан чрез видео връзка, Гешев заяви, че това е ще стане единствено по преценка на съда.

Полицайка за протеста пред МРРБ: Удряха мен и колега с метална тръба

Главният прокурор коментира и вчерашния протест пред регионалното министерство, по време на който се стигна до напрежение и пострадали полицаи. „Да се бият полицаи не е признак на демократичност“, смята Гешев, който бе категоричен, че подобно поведение няма да бъде толерирано от органите на реда. „Превърнало се е в национален спорт, който трябва да спре“, каза още той.