/ БГНЕС
Това е поредният олигарх, който бяга от страната, коментира Иван Гешев
Президентът на "Нове холдинг" Васил Божков има 7 повдигнати обвинения и е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Това потвърди главният прокурор Иван Гешев.

Част от обвиненията срещу бизнесмена са за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство за престъпления по служба.

Спецпрокурори и полицаи влязоха в Комисията по хазарта, има арестувани

„Нашата работа е, когато констатираме доказателства за извършени нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим съответните лица пред българския съд. Смятам, че ще си свършим работата качествено. Виждате, че това се върши по хора с огромни финансови възможности и по начин, по който никога не е правен в историята на България след 1989 г. Не само, че се прави, но се прави качествено“, заяви Гешев пред журналисти.

Божков е напуснал страната, а за българските власти все още не е ясно къде се намира той. "Не ми е известно къде се намира, но съм сигурен, че ще си го приберем", коментира Гешев след заседанието на прокурорската колегия във ВСС.

Борисов към феновете: Ако искате да го има “Левски“, акциите да са при вас (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Това е поредният български олигарх, който бяга от България. Аз, ако не се притеснявах от нещо, нямаше да избягам“, допълни още той. На въпрос дали има вероятност Божков да е бил предупреден за предстоящата акция, Гешев отговори: "Не мога да правя предположения". 

Време е криминалният Преход да свърши. Време е да кажем – стига. Прокуратурата го прави“, категоричен бе Гешев и допълни: „Докато аз съм главен прокурор, ще направя всичко възможно да се свърши работата, която не е свършена в предишни периоди“.

„Не преследваме богатите хора, всеки трябва да си спазва задълженията, а основното задължение е да си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата над 400 млн. лева, общо над 559 млн. лева за всички лотарийни игри, което означава по 100 лева към всяка пенсия, а да казваш, както най-вероятно ще стане, че си репресиран", коментира още главният прокурор.

„Един коалиционен партньор, Цветан Василев и опозиционна сила не са доволни от прокуратурата, хората с милиарди, които са изправени пред съда също са недоволни, значи, че сме на прав път“, смята главният прокурор.

По темата с президентския имунитет Гешев коментира, че нито той, нито институцията, която представлява, влизат в лични битки. „Не сме спрели комуникацията с президентството, а сме спрели всички контакти, с изключение на официална писмена кореспонденция“, допълни още той

Божков не се криел, но не каза къде е

Пред медията ни преди часове Васил Божков не пожела да уточни къде се намира, нито дали е извън страната. Единствено поясни, че е на телефона си и има готовност да се отзове, ако бъде призован от прокуратурата. Не се крия, каза още бизнесменът.

Претърсвания в офисите на Васил Божков (СНИМКИ/ВИДЕО)

По-рано днес спецпрокуратурата и полицията влязоха на претърсвания в офисите на холдинга му, както и в кабинетите на "Националната лотария" и в Комисията по хазарта, откъдето бяха отведени служители. Според главният прокурор общо задържаните са 16 души, сред които и председателят на комисията.

В отговор дойде и официална позиция на "Нове холдинг":
 

"Показната акция в офисите на свързаните с г-н Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното.

Свидетели сме на синхронизирани действия между официални държавни институции, представители на управляващите и частните интереси на бивши партньори, а именно Боян и Цветомир Найденови – собственици на казина и съдружници в наши фирми.

И до момента г-н Божков и юридическият му екип не са получили никакви официални документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнатите срещу него обвинения.

С досегашните си действия, става очевидно, че държавата влиза в ролята на “бухалка” и за целта не се пестят средства – от измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприятия, през приетия на първо четене законопроект за хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите срещу бизнеса ни и неговите собственици.

Различни институции са правили различни проверки на всички лотарийни игри през годините и ние винаги сме съдействали на властите. Приветстваме всяка проверка и сме предоставяли всяка изискана от нас информация без забавяне. Нещо повече – нашите компании са свързани директно с НАП и цялата информация пристига при тях онлайн в реално време.

Отново ще напомним, че Агенцията за държавна и финансова инспекция установи, че няма нарушение на закона при плащаните от нас такси. Ние сме спазили буквата на закона и нямаме неплатени задължения към държавата. Това потвърждава и финансовият министъ,  и цялото Министерство на финансите чрез подписаните лично от тях месечни отчетни справки в продължение на години.

Припомняме, че известните вече поправки в Закона за хазарта са приети от ГЕРБ и са мотивирани от финансовия министър Владислав Горанов през 2014 г. Комисията по хазарта е на подчинение на финансовото министерство и през целия период, който формално се разследва, министър на финансите е бил Владислав Горанов.

Свидетели сме на безпрецедентен опит да бъде унищожен работещ бизнес, който през годините е внесъл в държавата под формата на данъци, такси и платен лиценз стотици милиони. Очевидно някой иска да сложи ръка на футболен клуб „Левски“, точно в момента, в който клуба бе спасен от фалит и върви към стабилизация и финансова независимост.

България е европейска държава, а безцеремонното погазване на закони и правила от страна на институциите е явен знак и пореден пример, че гражданите и компаниите във всеки един момент могат да бъдат ограбени и репресирани".