/ БГНЕС, архив
Собственикът на "Левски" Васил Божков реагира на проекта за промени в закона за хазарта, които ще въведат държавен монопол върху лотариите. Той се срещна и с феновете на "сините", а заради появили се спекулации покрай срещата, а от НОВЕ Холдинг оповестиха позицията му.

"Група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция.", се посочва в изявлението на Васил Божков по повод публикациите и появилите сe интерпретации за срещата на Васил Божков с представителите на фен-клубове на ПФК "Левски".

Вносител на въпросните промени е лидерът на НФСБ Валери Симеонов и група депутати. От Националната лотария вече реагираха с припомнянето, че това е погазване на Конституцията и предупредиха, че ще се обърнат към Европейската комисия.

Шефът на “Националната лотария“: По Конституция няма държавен монопол на хазарта (ВИДЕО)

"Същите политици с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми. Законопроектът, създаден и подкрепен от тях, създава и опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес. Същият проект е директно насочен срещу компанията, която финансира ПФК "Левски". При неговото евентуално осъществяване, поетите и изпълнявани до момента ангажименти за оздравяване и развитие на клуба ще станат неизпълними", се подчертава още в официалната позиция на Божков.

Божков е уведомил за ситуацията привържениците на "сините" на вчерашната среща, която продължи близо два часа. След срещата феновете на "Левски" излязоха с декларация, в която настояха за среща с премиера Бойко Борисов. От Националния клуб на привържениците на отбора публикуваха и своята позиция.

"В последните няколко дни в медийното пространство бяха изнесени редица публикации, че "Левски" е изправен пред сериозната заплаха от финансов колапс и фалит в следствие на внесени в Народното събрание законодателни инициативи, които касаят генерална промяна в регулационния режим, уреждащ дейността на дружествата, чийто предмет на дейност е свързан с организирането и провеждането на хазартни игри.

Тези опасения бяха потвърдени и на среща между собствениците и ръководството на ПФК "Левски" АД и на привържениците", посочват от НКП. "Дебело подчертаваме, че ние не проявяваме загриженост за ничии частни икономически, финансови или политически интереси, както и че не желаем любовта ни към "Левски" да бъде използвана в политически или икономически сделки и противопоставяния.

От друга страна обаче, не можем да не бъдем сериозно притеснени, когато от редица места се чуват мнения и прогнози, че бъдещите промени, касаещи дейността на някои от основните субекти, осигуряващи финансирането на нашия Клуб ще предизвикат неговата фактическа "смърт" и той ще бъде закрит и ликвидиран", се казва още в позицията на "сините".