Българската конституция не предполага държавен монопол на хазарта. Това заяви изпълнителният директор на "Националната лотария" Димитър Ганев в сутрешния блок на NOVA "Здравей, България".

"По Конституция няма държавен монопол на хазарта", коментира Ганев.

Национална лотария: Национализирането на частен бизнес е недопустимо

Той акцентира върху контрола и регулацията на хазарта и приходите, които постъпват от него в държавната хазна.

"Толкова ли е богата държавата, че да загуби 100 млн. от данъци?", попита риторично шефът на "Националната лотария".

Гостуването на Ганев е по повод предложението на "Обединени патриоти" за промени в Закона за хазарта, което Валери Симеонов внесе в петък и което беше прието от правителството.

„От това, което казва г-н Симеонов единственото, което разбирам е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Той не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите”, каза Димитър Ганев.


"Това, което даде Симеонов като пример, е Австрийска лотария. Нейният собственик обаче е частна компания. Такава е ситуацията и в Англия, Италия, Гърция, Турция и други ", допълни той.

Проектозакон предвижда държавен монопол върху хазарта (ВИДЕО)

„Знаете, че държавните неща не са особено добре развити. Преди една година ние спечелихме концесията в Молдова. Там има абсолютен държавен монопол – държавата оперира, но чрез нас, ние сме концесионер и за 15 години имаме билети, спортни залози и числови игри”, коментира изпълнителният директор на Националната лотария.

Смятам, че в България хазартът е много добре регулиран и проверяван. Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро”, категоричен бе изпълнителният директор.