/ БГНЕС
Йончева показа телефона, от който е направен записът „Ало, Банов съм“
101380
Йончева показа телефона, от който е направен записът „Ало, Банов съм“
  • Йончева показа телефона, от който е направен записът „Ало, Банов съм“
Елена Йончева показа телефона на служителя, с който е направен записът от аферата "Ало, Банов съм" и разпечатки от разговора, които ще бъдат предоставени на държавното обвинение.

„Специализираната прокуратура отказа да образува дело по случая "Ало, Банов съм". Като мотив са изтъкнали, че не могат да проверят автентичността на записа и да разберат дали той не е бил манипулиран. Затова ще предоставим на спецпрокуратурата оригиналния запис“, обяви водачът на евролистата на БСП.

Елена Йончева: Ще обжалваме решението на съда за Боил Банов

„Констатациите, направени от прокуратурата противоречат на доказателствата, които ние сме предоставили в Специализираната прокуратура. Първото доказателство - аудиозаписът. Според становището на Специализираната прокуратура: "липсата на първоначално направения запис се явява непреодолима пречка пред експертите да установят налице ли е въздействие, има ли извършени манипулации и обработка", заяви Йончева и добави, че този път спецпрокуратура няма да може да се измъкне от разследване на случая.

Тя обясни, че досега спецпрокуратурата се е интересувала предимно от това кой е извършил записът, а не дали и как е извършено престъплението. Тя увери, че няма да разкрие източника си.

Прокуратурата прекрати проверката по аферата „Ало, Банов съм”

"Проверих го записа, той е направен на 21 март 2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на електронния запис копие, който предоставихме", допълни още тя и  посочи, че БСП предоставя и документи от МРРБ, които категорично доказват, че изискваното от Боил Банов, а именно да бъдат издадени документи с невярно съдържание – да се опростят поне 700 000 евро на една фирма, се е случило. Йончева коментира, че са изискали документи и от Министерството на културата в качеството си на депутати, но до днес от там не са им предоставили информацията.

Народният представител от БСП Пенчо Милков заяви, че от документите, с които разполага спецпрокуратурата, по безспорен начин се доказват думите от записа и остава само да се разбере дали той е автентичен или не.

Елена Йончева пусна аудиозапис срещу министъра на културата Боил Банов

„В началото на записа има едно изявление, че е налице забава в строителните работи с 33 дни и по отношение на размера на неустойката 700 хил. лв. Това е така и е видно от доклада за проверка на място от МРРБ, която е проведена през месец март. И докладът е от 12 март 2016 г. В него пише ясно, че това е така. В друго писмо на Министерство на културата те не оспорват, че има такава забава, единствено спорят каква е неговата продължителност", допълни още Милков.

Според него прокуратурата не е изследвала и събрала достатъчно данни. Той обясни, че от 12 април 2016 в друго писмо, подписано от министъра на културата е записано, че строително-монтажните работи са били приключили на 20 януари същата година, както трябва да бъде.

"Само че към април, когато е писано това писмо има достатъчно данни, че строителството е продължавало месеци след това. Тези данни са документирани, защото има съставени актове образци 15, три месеца след януари. Явно недатирането на писмата е било нормално в тези отношения, защото при анализа на документите виждаме и нещо друго интересно. Има едно писмо на заместник-министъра на културата, с което той прави искането за окончателно плащане. Това писмо, за разлика от всички други документи по преписката, е входирано не с дата и номер от деловодната система на министерството, а с номера на преписката на проекта. Това означава, че номер от деловодната система просто не е можело да му бъде даден", разкри Милков.

Боил Банов: От четири години съм рекетиран с този запис

Той заяви, че БСП има още много доводи и подчерта, че „този анализ ще го предоставим в прокуратурата с нашата жалба още днес.“

Елена Йончева от своя страна разкри още и за в доклад на ЕК от февруари 2019, в който се казва, че 2/3 от сигналите за корупция, свързани с видни политически личности не се разследват от финансовото разузнаване. "Кои са тези видни политически личности. Ние разбираме, че "Ало, Банов съм" е моделът на Борисов, това не е моделът на Банов", заяви Йончева и добави, че в момента спецпрокуратурата се опитва да покрие случая.
БГНЕС