/ БГНЕС
Елена Йончева със запис срещу министъра на културата Боил Банов
100477
Елена Йончева със запис срещу министъра на културата Боил Банов
  • Елена Йончева със запис срещу министъра на културата Боил Банов
Депутатът от левицата Елена Йончева изнесе пред медиите записи, в които тя твърди, че се чува как министърът на културата Боил Банов ощетява държавата с близо 700 000 лв. Записите са от 2016 г., когато Банов е зам.-министър и по думите на Йончева са направени от служител на културното министерство. Тя нарече записите „Афера: Ало, Банов“ и поиска оставката на министъра.

Боил Банов: От четири години съм рекетиран с този запис
 
 
Боил Банов - пълен запис

Пълен запис!!! Очаквайте ексклузивен материал по Българска свободна телевизия тази вечер - точно в 20.00 ч.

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в Вторник, 29 януари 2019 г.
Записите, по думите на Йончева, показват разговори от 2016 г., когато Боил Банов беше зам.-министър на културата във втория кабинет „Борисов“ и засягат строителството на Ларгото в столицата. Според нея той ощетява държавата с поне 700 хил. лв., като дава указания как да се фалшифицират документи, така че да се опрости неустойка на фирмата строител. Проектът е на стойност над 12 млн. лева и се финансира по оперативна програма.

Вежди Рашидов: Още тогава съм пратил случая с „Ларгото“ на съд
 
Сред присъстващите на срещата освен Банов, са Татяна Цановска - изпълняващ длъжността директор на дирекция "Правна" в министерството, Ангел Ангелов от дирекция "Европейски програми" и архитект Иван Мечкунов - ръководител на проекта от страна на министерството.

На записа в началото се чува:
 
„Добър ден! Здравей! Банов съм, зам.-министърът! Вижте, понеже има констатирани 33 дни от ММРБ забавяне при изпълнение на СМР и КРР, което означава 700 000 лева, като пари, което означава, че ние трябва да започнем да ви съдим за неустойка“. Така, според записа, представен от Йончева, Банов инструктира архитект Мечкунов да направи акт 10, който да раздроби на две или три за по десет или 15 дни и така да се избегне глобата. В тази връзка има още един запис, за който се твърди, че е на Банов с Цановска:
 
Мечкунов се е продал за едно ходене в Испания. Това е. Мечкунов, няма да се продавате за жълти стотинки“, казва той.
 
Само за милион“, допълва тя.

Цацаров разпореди проверка по казуса „Банов“
 
Елена Йончева обясни какво знае за облагодетестването на архитекта.
 
„В интервюто, което направихме с нашия свидетел, който е присъствал на този разговор и е готов да свидетелства пред органите, той казва, че архитект Мечкунов е отишъл в Испания на екскурзия за сметка на фирмата-строител. Това ни е казано от свидетел, който е бил на тази среща и е готов да свидетелства пред органите“, обясни Йончева.
 
Тя допълни, че тази афера е показателна за работата на цялото правителство.
 
От БСП нямат информация как точно Банов се е облагодетествал, но документи потвърждават записите. Всичко ще бъде подадено като сигнали в прокуратурата и ОЛАФ.

Всички новини по темата можете да прочетете тук