Председателят на парламента Ива Митева влезе в задочен, остър спор с Христо Иванов от „Демократична България“ и с председателя на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова. А ябълката на раздора стана да има или не извънредно заседание на парламента. Междувременно президентът Румен Радев днес обяви, че на 16 септември, четвъртък, ще разпусне Народното събрание и ще назначи служебно правителство.

Вчера Манолова коментира, че с отказа си да насрочи извънредно заседание на парламента председателят Ива Митева нарушава българската Конституция. Христо Иванов също поиска свикване на извънредно заседание в понеделник или вторник. Той от своя страна каза, че "спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение", настоявайки за това, за да може да бъде отнето Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор.

Христо Иванов: Този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев

Манолова обвини Ива Митева в нарушаване на Конституцията

Председателят на парламента обаче бе категорична:

„От 10-тина дни се упражняват върху мен и президента. Няма да свикам утре (вторник) извънредно заседание на парламента, ще има редовно в сряда, 15 септември, за да спазим правилника. Вчера Мая Манолова си позволи да каже, че съм нарушила Конституцията. Кое точно съм нарушила? Правилникът е със статут на закон“, заяви в кулоарите на парламента Ива Митева и посочи, че е изумена и от коментара на Христо Иванов от „Демократична България“ относно неспазването на сроковете.

По думите ѝ, Манолова и Иванов не са си свършили работата и не познават правилника за работа на Народното събрание, а отправят упреци. Митева коментира, че ако е взела решение за свикване на извънредното заседание, въпреки ограниченията, налагани от правилника за работа, рискува в следващия парламент това да се превърне в трайна практика за нарушаване на сроковете.

„Те и това проспаха. И след това говорят да се наруши правилника и закона. Не, няма да го наруша. Защото аз ако свикам извънредно заседание, аз мога да го свикам само с дневния ред, който ми е поискан“, подчерта тя.

Ива Митева: Това НС поне актуализира три бюджета

Не закъсня отговорът на Христо Иванов:

„Госпожа Ива Митева е малко повече емоционална, отколкото е разумно. Правилникът затова е правилник, за да има различни процедурни възможности и ако човек има възможност да се свърши работа, винаги може да се свърши. Слава Богу, президентът даде този ден, надявам се да го използваме добре и да не спорим“, това коментира лидерът на ДБ в кулоарите на парламента по повод искането им да бъде свикано извънредно заседание на НС в понеделник или вторник и последвалия отказ от страна на председателя Ива Митева.

Иванов заяви, че парламентарно представените партии в следващото Народно събрание трябва да направят опит за диалог и съставяне на правителство. Той коментира и свършената от депутатите работа.

„Актуализацията на бюджета беше важен въпрос. Надявам се поне символно да направим поне една от промените, свързани със съдебната реформа – отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор. Ако то бъде направено, ще очертае мнозинството на онези политически формации, които все пак, въпреки различията и споровете, ще дадат знак за обединение“, уточни съпредседателят на „Демократична България“.