С отказа си да насрочи извънредно заседание на парламента, председателят Ива Митева нарушава българската Конституция. Това каза на извънреден брифинг Мая Манолова от "Изправи се. БГ! Ние идваме!", която коментира решението на Митева да не свиква заседание на парламента в понеделник.

Манолова обясни, че текстът на чл. 74 на Конституцията е ясен и една от хипотезите в нея казва, че при 1/5 от народните представители Митева трябва да свика извънредно заседание.

"Въпросът е политически. Това са хората, които нахлуха в Президентството миналата година. Видяхте кои стоят срещу ДПС, ГЕРБ и главния прокурор. Да, това не е дълбоката съдебна реформа, но е начало", допълни Арман Бабикян от коалицията.

Около 2 часа през нощта, когато приключи работата върху бюджета на депутатите, "Демократична България" поиска извънредно заседание на парламента, на което да се вземе решение за Бюрото за защита на свидетели, което в правната комисия беше прието, че ще мине към Министерството на правосъдието. Сега то при главния прокурор на България. Искането беше подкрепено с подписите на ИБГНИ и няколко депутати от "Има такъв народ".