/ БТА
"Ива Митева искаше, много искаше да започне съдебна реформа, но нямаше желание", това каза пред журналисти в НС Мая Манолова.

Тя поясни още, че: "При искане на 1/5 от народните представители председателят на парламента е длъжен да насрочи заседание и така са правили всички председатели на парламенти досега. Става дума за един от законите, които имат шанс да бъдат приети на второ четене и с който ще започне съдебната реформа - това е Бюрото за охрана при главния прокурор. За всеки юрист е ясно, че председателката на НС е длъжна да насрочи това заседание. Извиненията са за това, че има  72 часа в Парламента. Решението е на НС - дали да спази тези 72 часа или да не ги спази и Парламентът вече реши друго по отношение на актуализацията на бюджета и г-жа Митева миналата седмица включи държавния бюджет, без да са минали 72 часа, т.е., тя вече е направила такова действие, което доведе до това, че е обсъден и гласуван бюджетът".

"Тя все още има възможност да насрочи заседание. Бих я призовала да постъпи почтено към българската Конституция и да не се извинява с процедурни хватки", допълни още Манолова.

"Жалко е, че съдебната реформа не се случи. Бяха бламирани заседанията на Правната комисия“, каза Мая Манолова, която поясни, че това се дължи на процедурни хватки".