Конфликтът в Украйна се очаква да ескалира до края на месеца. Добре е в тази ситуация и ние да започнем да търсим възможности и ние да защитим суверенитета си. Така в „Интервюто в Новините на NOVA” професор доктор полковник Димитър Недялков, боен пилот, историк и анализатор от Военна академия „Г. С. Раковски”, коментира руските ракетни удари срещу Киев, които според Москва са ответен отговор заради взрива на Кримски мост.  

"Моето мнение е, че само украинските тайни служби не могат да проведат такава операция. Войната, която е перманентното състояние на света, откакто съществува човешката цивилизация, няма един мирен ден. Това е исторически факт. Всяка една война от подобен мащаб има своята логика, по която се развива. Привеждайки такива действия в практиката – винаги ще има реципрочен резултат", подчерта той. 

По думите му може да се окаже, че войната всъщност реално започва сега.

„Според световни анализатори се очаква до края на месеца и в следващия месец ескалация на конфликта. А именно разширяване на периметъра на бойните действия, на техния интензитет. От днес има и косвено въвличане на други държави в самия конфликт – въздушно пространство, нарастване на усилията на съседни държави по отношение на военно присъствие в региона. Защото дистанция от 50-60 километра собствена територия също е заплаха за съответната държава. Нарастване на усилията на НАТО за защита на границите си. Обстановката ескалира и е добре в тази ситуация и ние да започнем да търсим възможности и ние да защитим суверенитета си”, подчерта професор Недялков.
 

Със заповед на премиера Гълъб Донев Държавна агенция „Национална сигурност” е започнала проверка преминал ли е товарният автомобил през страната ни. Уведомена е и прокуратурата. Европейският съюз застана зад България, определяйки като лишени от достоверност твърденията на руската страна, че камионът, взривил моста в Крим, е тръгнал от България. Говорител на Европейската комисия заяви, че не може да се има доверие на разследването, което Русия провежда.

Преди експлозията на Кримския мост палетите, за които се твърди, че съдържат експлозив, преминават през няколко държави. Според руските източници една от тях е България. Те са натоварени на камион, който е качен на ферибота от Бургас до Грузия. Оттам продължава към Армения, където стоката е оформена митнически. После се връща през Грузия и навлиза в Русия.

„Вече установихме маршрута на камиона - това е България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Освен това са установени превозвачите – лица, участвали в организирането на движението на този камион. С помощта на оперативни служители на ФСБ беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака, и хора, които действат на територията на Руската федерация”, заяви Александър Бастрикин.

Кримският мост е ключово съоръжение. Изграден през 2018 г., той свързва анексирания Крим с останалата част на Русия. Важен е и от гледна точка на военните доставки. Заради това и президентът Владимир Путин посочи Украйна като извършител.

„Току-що ми докладваха, че няма никакви съмнения, че това е терористичен акт, насочен към унищожаване на критично важна гражданска инфраструктура на Руската федерация. Авторите и изпълнителите са украинските специални служби”, каза президентът на Русия Владимир Путин.

Бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов е категоричен, че България няма никакво участие и не трябва да бъде замесвана. „Според мен България нарочно е вкарана в информационните кампании на Русия, тъй като Русия много отдавна се опитва да представи НАТО като воюваща с Русия, което не е така. Изключвам всякаква роля на български служби или български лица в този атентат. Това, че камион е минал през България, абсолютно не може да навява на мисъл, че България е замесена в този случай”, каза Божилов. Според него независимо кой е замесен в експлозията на моста, потърпевша ще е Украйна. „Вече се атакуват цивилни инфраструктурни обекти в Киев, Одеса, Харков, в други градове са ударени електроцентрали, топлоцентрали. Ясно е каква е задачата - да се причини максимално страдание на украинското население и по този начин да се принуди ръководството им към отстъпки”, добави бившият зам.-военен министър.
 
nova.bg