Взривът на Кримския мост е организиран от украинските специални служби, заяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Извършителите и поръчителите са спецслужбите на Украйна", посочи той на среща с ръководителя на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, като дори нарече станалото "атентат". 

"Няма съмнение. Това е акт на тероризъм, целящ да бъде разрушена изключително важна инфраструктура на Руската федерация", каза Путин. Това е първото му публично изявление след вчерашната експлозия, която разруши част от моста, свързващ Крим с руската транспортна мрежа, отбеляза ДПА.

От своя страна Бастрикин потвърди това и добави, че в подготовката на атентата на украинските специални служби са помогнали граждани на Русия и чужди държави.

Камионът бомба за Кримския мост е тръгнал от България, заяви ръководителят на Следствения комитет. Според него експлозията, станала в събота сутринта, "със сигурност има терористичен характер".

Той добави, че маршрутът на камиона, в който е станала експлозията, вече е установен - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.

Идентифицирани са превозвачи и лица, участвали в организацията на придвижването на камиона, добави Бастрикин.

Мощният взрив, за който руските власти твърдят, че се дължи на зареден с експлозиви камион, повреди това съоръжение, което бе открито през 2018 г. и сега служи за снабдяване на руската армия във войната срещу Украйна. Русия досега се въздържаше да обвини Украйна за тази атака, при която загинаха трима души. Украйна не пое отговорност, но нейни представители направиха подигравателни и иронични коментари за станалото, отбеляза Франс прес.
БТА, БГНЕС, nova.bg