Днешната експлозия на Кримския мост се случи само ден след като руският президент Владимир Путин навърши 70 години. Това е унизително поражение за Путин, което би могло да го предизвика да повиши залозите в неговата война в Украйна, отбеляза Асошиейтед прес.

Кримският полуостров има символично значение за Русия и е от ключово значение за поддръжката на нейните военни операции в южната част на Украйна. Ако мостът бъде изваден от строя, това би направило снабдяването на полуострова значително по-трудно. Въпреки че Русия превзе украински региони северно от Крим в началото на инвазията и построи сухопътен коридор по брега на Азовско море, Украйна напредва в своята контраофанзива, за да си ги върне.

Цистерна с гориво се запали на Кримския мост (ВИДЕО/СНИМКИ)

Мостът се състои от железопътни и автомобилни секции. Руският Национален антитерористичен комитет уточни, че експлозията и пожарът са причинили срутването на два сегмента на едно от двете платна на автомобилния мост, а другото платно е невредимо. Властите преустановиха движението на пътнически влакове по моста до второ нареждане. Путин е бил информиран за експлозията и е наредил да бъде създадена правителствена комисия за справяне с извънредната ситуация.

Дългият 19 километра мост над Керченския проток между Черно море и Азовско море е най-дългият в Европа. Струвалият 3,6 милиарда долара проект е символ на претенциите на Москва към Крим, както и жизненоважна връзка към полуострова, който Русия анексира през 2014 година. Той беше открит за автомобилен трафик през май 2018 година, а паралелният железопътен мост беше открит следващата година.

Украински официални представители многократно са заплашвали, че ще нанесат удар по моста. През август в Русия избухнаха редица експлозии в авиобаза и в склад за боеприпаси в Крим, което подчерта колко уязвима е тя.
БТА