Цистерна с гориво се е запалила на Кримския мост, предаде ТАСС.

"По предварителни данни в един от участъците гори цистерна с гориво. Арките за пропускане на плавателни съдове не са засегнати. Все още е рано да се говори за причините и последствията. Полагат се усилия за потушаване на пожара", написа говорителят на местните власти Олег Крючков в канала си в "Телеграм".

БТА

В същото време медиите в Украйна съобщиха за експлозия. Според тях взривът е избухнал около 6 часа местно време. Спряно е движението на автомобилния и железопътен мост, който свързва Крим с руската транспортна мрежа.

БТА

Украйна е виновна за инцидента на Кримския мост, в резултат на който е повредено платното за движение. Това заяви тази сутрин председателят на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов, цитиран от ТАСС.

"Украинските вандали успяха да се доберат до Кримския мост с кървавите си ръце. Сега те имат с какво да се гордеят: за 23 години не успяха да построят нищо достойно за внимание в Крим, но успяха да повредят платното за движение на руския мост. В това намират смисъл киевският режим и украинската държава. Смъртта и разрушението са единственото, което успяват да постигнат", написа Константинов в своя канал в "Телеграм".

БТА

Той обеща, че щетите по Кримския мост ще бъдат отстранени в най-кратък срок. „Разбира се, че причините ще бъдат изяснени, а щетите ще се отстранят. Хубавото е, че не са сериозни. Конструктивната дейност в Крим ще продължи“, написа той.

БТА

Руският президент Владимир Путин откри моста през 2018 г., след като Крим бе анексиран от Украйна през 2014 г., което, от своя страна, доведе до санкции и влошаване на връзките със Запада. 

През септември Русия обяви анексирането на областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие след провеждане на референдуми, които Киев и Западът обявиха за фалшифицирани и проведени под дулото на оръжие.
БТА