/ iStock/Getty Images
Белият дом съобщи, че ще продължи да въоръжава Украйна, но отказа пряк коментар за вчерашната експлозия на Кримския мост. 

"Ние наистина нямаме какво да добавим към съобщенията за експлозията на моста“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби в ефира на телевизия Ей Би Си. 

"Мога само да кажа, че г-н Путин започна тази война и сега г-н Путин може да я спре, като просто изтегли войските си от страната", допълни той.

Според Кърби двете страни трябва да намерят път към преговори за прекратяване на войната, но руският президент не е проявил интерес към това.

"Тъкмо обратното. С мобилизирането на стотици хиляди резервисти, с политическото анексиране или най-малкото – опита за анексиране на четири области от Украйна, той показа всички признаци, че засилва действията си" в противоположната посока, обясни говорителят на Съвета за национална сигурност към Пентагона.

Ето защо "честно казано ние сме в почти ежедневен контакт с украинците и ще продължим да им оказваме подкрепа в сферата на сигурността", допълни той.

Кърби отново повтори позицията на Вашингтон, че не се наблюдават индикации, че Путин е решил да използва ядрено оръжие и че няма причини САЩ да променят стратегическата си позиция.
БТА