Москва ще отговори остро на терористичните атаки, организирани от украинските власти на руска територия, заяви Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност, цитиран от РИА Новости. 

Държавният глава подчертава, че зад взрива на Кримския мост стои режимът в Киев.

„Данните от съдебномедицинските и други експертизи, както и оперативната информация показват, че експлозията на 8 октомври е терористичен акт. Терористична атака, насочена към унищожаване на гражданската критична инфраструктура на Русия. Очевидно е също, че клиентите, организаторите и извършителите на терористичната атака са украинските специални служби“, казва Путин.

Освен това руският лидер обвини Украйна в актове на ядрен тероризъм - обстрел на АЕЦ Запорожие и опити за саботаж на АЕЦ Курск.

Киев се закани да отмъсти за руските ракетни атаки


„Специалните служби на Украйна също извършиха три терористични атаки срещу Курската АЕЦ на Русия, като многократно подкопаваха високоволтовите линии на електроцентралата. В резултат на третата такава атака бяха повредени три такива линии наведнъж. взетите мерки, повредата е отстранена в най-кратък срок, никакви сериозни последствия няма“, казва руският президент.

Руският лидер говори и за опитите на украинските власти да взривят един от участъците на газопреносната система "Турски поток"

"Киевският режим с действията си всъщност се изравни с международните терористични групировки, с най-омразните групи. Просто е невъзможно подобни престъпления да бъдат оставени без отговор", подчертава Путин.

Президентът казва, че руските войски са нанесли мощен удар по енергетиката, военното командване и комуникационните съоръжения в Украйна.

„Ако опитите за извършване на терористични атаки на наша територия продължат, отговорите на Русия ще бъдат твърди и по мащаб ще отговарят на нивото на заплахите от страна на Руската федерация. Никой не трябва да се съмнява в това“, обобщава държавният глава, цитиран от руската инфорнационна агенция.
РИА Новости