Има удари по "много" градове в Украйна, заяви украинското президентство. Това се случва ден след като Москва обвини Киев за експлозията на Кримския мост.

Три нови взрива отекнаха в центъра на Киев, предаде Асошиейтед прес. Тътен от мощни взривове се чу в различни столични райони, съобщиха местни жители, цитирани от агенцията.

При обстрела от страна на руската армия днес в Шевченковски район на Киев загинаха най-малко 11 души, а 64 бяха ранени. Това съобщи във Фейсбук Ростислав Смирнов, съветник на украинския вътрешен министър, предаде Укринформ. 

Опожарени бяха 6 автомобила, повредени - над 15. За ликвидиране на последиците украинската държавна служба по извънредните ситуации изпрати 30 души с 6 единици техника. Данните се уточняват, добави той.

Спряно е движението по линиите на столичното метро, съобщи пресслужбата му, цитирана от ТАСС. Метростанциите се използват като укрития. Ръководството му прикани гражданите "да не пренебрегват сигналите за въздушна тревога".

Руски ракетни удари повредиха сградите на филхармонията в Киев и няколко музея, съобщи УНИАН. 

Експлозиите бяха чути от журналисти на АП и изглежда са резултат от ракетни удари. Според един от журналистите един от снарядите е паднал близо до детска площадка и че от голям кратер на мястото на удара се издига дим.

Няколко дървета и пейки наблизо са овъглени от взрива, а в района са пристигнали няколко линейки.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за взривове в централния градски район Шевченковски. 

Западният украински регион Лвов също беше засегнат от бомбардировки. Атаките бяха насочени към критична инфраструктура, включително енергийни съоръжения, съобщи губернаторът на региона.

"Регистрирани са удари по обекти на енергийната инфраструктура в Лвовска област", заяви губернаторът Максим Козицки в изявление в Telegram, като призова жителите да останат на закрито.

За експлозии се съобщава в Лвов, Тернопол и Житомир в западната част на Украйна, както и в Днепър в централната част на страната.

За четирима убити и двама ранени при руски обстрел през нощта съобщи управата на град Славянск. За един загинал и петима пострадали - градските власти в Запорожие. За ракетни и артилерийски обстрели без жертви, но довели до повреди в електроснабдяването - администрацията на Днепропетровска област.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че руските ракетни удари в Украйна показват, че президентът Владимир Путин "е терорист, който говори с ракети".

Очевидец, цитиран от Ройтерс, съобщава, че над сгради в центъра на града се вижда да се издига черен пушек.

Според украински медии, взривове е имало и в редица други градове - Житомир, Днипро и Обухив.

Международният комитет на Червения кръст и поне още една група за помощ временно спряха работата си в Украйна от съображения за сигурност, съобщи говорител на организацията пред Ройтерс, след като Русия изстреля ракети по градове в Украйна.

"От съображения за сигурност нашите екипи преустановиха дейността си днес", заяви говорителят в отговор на въпрос на Ройтерс, изпратен по електронната поща. Международният комитет на Червения кръст има около 700 служители, които работят на 10 места в цялата страна и доставят помощи и лекарства, включително на милионите хора, разселени от продължаващия конфликт.

Норвежкият съвет за бежанците също съобщи, че е спрял операциите си по оказване на помощ в Украйна, докато не стане безопасно те да бъдат възобновени.
"Не можем да оказваме помощ на уязвими общности, когато нашите хуманитарни работници се крият от бомбен обстрел и се страхуват от повторни нападения", заяви Ян Егеланд, генерален секретар на NRC. 

Два взрива разтърсиха Киев тази сутрин след месеци на относително спокойствие в украинската столица, предаде по-рано Асошиейтед прес. Експлозиите бяха чути от журналисти на АП и изглежда са резултат от ракетни удари.
 

 
 
БТА, БГНЕС